👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Astronomi

Skapad 2022-05-24 15:53 i Vallonskolan Östhammar
Arbete kring astronomi
Grundskola 6 Fysik
Hur påverkar rymden oss? Hur uppstår dag, natt, år månader och årstider? Vad är en satellit?

Innehåll

Innehåll:

1: Världsbilder då och nu. Vårt solsystem.
2: Människan och rymden.
3: Himlakropparnas rörelser, dygn och år.
4: Årstider.  

Undervisning:

Genomgångar, filmklipp, uppgifter enskilt och i grupp, dramatisering av himlakropparnas rörelser, skriftlig inlämningsuppgift.

Så visar du dina kunskaper:

Genom deltagande på lektionerna och genomförande av uppgifter samt inlämning av den skriftliga uppgiften.

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället.
  Fy
 • Centralt innehåll
 • Några historiska och nutida upptäckter inom fysikområdet och deras betydelse för människans levnadsvillkor och syn på världen.
  Fy  4-6
 • Olika kulturers beskrivningar och förklaringar av naturen i skönlitteratur, myter och konst och äldre tiders naturvetenskap.
  Fy  4-6
 • Solsystemets himlakroppar och deras rörelser i förhållande till varandra. Hur dag, natt, månader, år och årstider kan förklaras.
  Fy  4-6
 • Människan i rymden och användningen av satelliter.
  Fy  4-6

Matriser

Fy
Kunskapskrav fysik

E
C
A
Begrepp
Du har grundläggande kunskaper om fysikaliska fenomen och visar det genom att ge exempel på och beskriva dessa med viss användning av fysikens begrepp.
Du har goda kunskaper om fysikaliska fenomen och visar det genom att förklara och visa på enkla samband inom dessa med relativt god användning av fysikens begrepp.
Du har mycket goda kunskaper om fysikaliska fenomen och visar det genom att förklara och visa på enkla samband inom dessa och något gemensamt drag med god användning av fysikens begrepp.
Himlakroppars rörelse
Du ger exempel på himlakroppars rörelse i förhållande till varandra och för enkla resonemang om hur dag och natt, månader och årstider uppkommer.
Du visar på samband kring himlakroppars rörelse i förhållande till varandra och för utvecklade resonemang om hur dag och natt, månader och årstider uppkommer.
Du visar på mönster i himlakroppars rörelse i förhållande till varandra och för välutvecklade resonemang om hur dag och natt, månader och årstider uppkommer.