Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

7 - 9

ARGUMENTERANDE TAL, muntligt framförande i svenska åk 8, VT-2022

Öjersjö Storegård 5-9, Partille · Senast uppdaterad: 24 maj 2022

Flera av oss känner ångest för att stå inför en grupp människor och hålla tal. I detta arbetsområde får du lära dig och träna dig mer på hur du kan hantera din rädsla och bli säkrare på att stå inför andra och tala. Vi bygger upp ett argumnterande tal med retorikens byggstenar logos, etos och patos. Du tränar på att övertyga med trovärdiga argument och med inlevelse. Slutligen framför du ditt tal för en mindre grupp publik.

Argumenterande tal, svenska åk 8, VT-2022

Syfte

Flera av oss känner ångest för att stå inför en grupp människor och hålla tal. I detta arbetsområde får du lära dig och träna mer på hur du kan hantera din rädsla och bli säkrare på att stå inför andra när du ska hålla ett tal.

Arbetsbeskrivning

Projektet startar med en mängd olika samtalsövningar och dramatiseringar med fokus på att våga tala och förmedla ett innehåll inför andra. Vi arbetar både med att samtala och lyssna aktivt samt vad vi kan tänka på när vi håller ett tal.Vi kommer att göra övningar i klassrummet.

Vi studerar också retorikens vagga under den romerska eran och tar med oss retorikens byggstenar logos, etos och patos när vi bygger upp ett argumnterande tal.

Du bygger sedan upp ett argumenterande tal utifrån en tes, dvs din åsikt, och skriver ett manus med en röd tråd från inledning till slutord. Du tränar på att övertyga med 2-3 trovärdiga argument och ett motargumnet med inlevelse och med ett anpassat språk efter syfte och målgrupp.

Slutligen framför du ditt tal för en mindre publik utan manus. Talkort får användas som stöd med nyckelord vid framförandet. 

Bedömning

Du bedöms förutom delaktighet i kursen utifrån tre aspekter för muntligt framförande av ett argumenterande tal:

STRUKTUR: Det finns en tydlig struktur från inledning med en tydlig tes, argumenation och motargument till avslut. Strukturen går att följa och är tydlig, samt fångande och övertygande.

INNEHÅLLETS ANPASSNING TILL SYFTE & SAMMANHANG: Du  håller dig till ämnet med en ydlig röd tråd. Språklig kvalité påvisas i ditt tal. Språkanvändningen är viktigt för sammanhanget och syftet, dvs dina val av ord och meningsbyggnad väljs noga efter syfte och målgrupp. Ordvalet ska beröra och väcka känslor.  

MEDVETENHET OM KROPPSPRÅK: Du genomför och anpassar ditt tal med betoning, ögonkontakt och kroppsspåk. Du ska övertyga genom att möta publiken, inte läsa innantill utan tala fritt med betoning, pauser och gester/mimik.


Läroplanskopplingar

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från skola och samhällsliv. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte och mottagare. Olika hjälpmedel, till exempel digitala medier och verktyg, för att planera och genomföra muntliga presentationer.

Skillnader i språkanvändning beroende på i vilket sammanhang, med vem och med vilket syfte man kommunicerar.

Språkets betydelse för att utöva inflytande och för den egna identitetsutvecklingen.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande struktur och innehåll och viss anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra utvecklade muntliga redogörelser med relativt väl fungerande struktur och innehåll och relativt god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra välutvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande struktur och innehåll och god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.

Matriser i planeringen
ARGUMENTERANDE TAL - LÄRANDEMATRIS MUNTLIGT FRAMFÖRANDE SVENSKA ÅK 8
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback