👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här
Gemensam årsstruktur för alla förskolor i Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning
• Introduktionsplan (juni-september)
• Utbildningsplan (oktober-december)
• Uppföljning och analys (december)
• Reviderad utbildningsplan (januari-maj)
• Analys och utvärdering (maj)
___________________________________________________________________________________________
Hagsätra förskolors värdegrund
Vi ser varje barn som unikt och vi möter varje barn utifrån deras unika behov och vår verksamhet ska präglas av ett inkluderande förhållningssätt. Förhållningssättet återspeglas i trygga barn som utforskar och har inflytande i verksamheten.
Förskolans uppdrag är att förmedla, förankra och gestalta grundläggande demokratiska värden. Utbildningen och undervisningen i Hagsätra förskolor ska vila på demokratins grund där barnets bästa är i fokus och vi ser barngruppen och dess mångfald som en tillgång i flickors och pojkars lärande och utveckling.
Alla barn har rätt till en likvärdig och hållbar förskola med hög kvalité där kompetens, gemensamma värderingar, förhållningssätt och arbetssätt genomsyrar utbildningen.
Hagsätra förskolors utbildning
Hagsätras förskolors gemensamma projektfråga: Hur tar vi hand om varandra, vår natur och vår
gemensamma framtid?
Hagsätra förskolors kärnuppdrag är att bedriva kommunal förskoleverksamhet enligt gällande lagar, styrdokument och riktlinjer. Förskolornas verksamhet och undervisning planeras och utgår från förskolans läroplan Lpfö-18. Flickor och pojkar ska erbjudas en likvärdig utbildning och undervisning av hög kvalitet där utveckling, lärande och omsorg bildar en helhet och speglar de värden och rättigheter som uttrycks i FN:s barnkonvention.
Hagsätra förskolor ska lägga grunden för flickor och pojkars livslånga lärande och utbildningen ska ha sin utgångspunkt i barnens intressen och tidigare erfarenheter. Barnen ska genom lek och omsorg ges möjlighet att lära och utveckla sin förståelse, sina färdigheter och förmågor. Vi ska kontinuerligt utmana barnen i deras tankar och hypoteser och skapa goda förutsättningar för såväl flickor som pojkar att utveckla alla sina förmågor i trygga och utmanade lärmiljöer samt ge varje barn så goda förutsättningar som möjligt inför skolstarten.
Förskolornas undervisning utgår från ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt perspektiv. Utbildningen i förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Den ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn. I samarbetet med hemmen ska förskolan främja barnens utveckling till aktiva, kreativa, kompetenta och ansvarskännande människor och samhällsmedlemmar.
Hagsätra förskolors välkomstuppgift hösten 2022
I Hagsätra förskolor ska alla barn mötas av meningsfulla, trygga och utforskande sammanhang. I sagor och böcker får barn möta nya ord, begrepp och världar. Språk är en nyckel för inflytande, delaktighet och lärande. Vi vill ge alla barn i Hagsätra förskolor verktyg och kunskap för att bli medskapare av ett hållbart samhälle och en hoppfull framtid. På förskolan blir barnen en del av en grupp och vi vill erbjuda barnen en gemensam berättelse som stimulerar nyfikenhet och inspirerar till lustfullt lärande. Nu börjar vi resan mot ett livslångt lärande och en hållbar framtid.
De äldre barnen kommer att börja sitt gemensamma utforskande och lärande med boken: Barnens Planet av Homero Alvarez
Barnens planet är en berättelse om rättigheter, olikheter och om att respektera varandra. Barnens planet har sin utgångspunkt i barnkonventionen och riktar sig till de äldre förskolebarnen.
De yngre barnen kommer att börja sitt gemensamma utforskande och lärande med boken: Alla får åka med av Anna Clara Tidblom.
Alla får åka med är en berättelse om gemenskap och samspel för de yngsta barnen.
Hagsätras förskolors samverkan med vårdnadshavare
Barn och vårdnadshavare erbjuds god introduktion till förskolan under hela året.
Det första mötet syftar till att ge vårdnadshavare en bild av förskolans uppdrag och verksamhet, vilka förväntningar vårdnadshavarna kan ha på förskolan och hur organisationen ser ut. Pedagogerna informerar alltid vid första samtalet om förskolans anmälningsplikt vid oro för att barn far illa.
Vårdnadshavare erbjuds:
Förskoleundersökningens resultat sammanställs och analyseras av pedagoger och ledning. Resultatet används som underlag för att utveckla och förbättra förskolornas utbildning.
__________________________________________________________________
Introduktionsplan 2022 för Stora Blocket, avdelningarna Cassiopeja, Raketen & Stjärnorna på förskolan Kosmos
Varje höst blir barngrupperna i förskolan nya. Utbildningen i förskolan ska främja alla barns utveckling och lärande och locka dem till ett livslångt lärande. Förskolan ska även förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna samt de grundläggande demokratiska värderingar som det svenska samhället vilar på.
Under introduktionsperioden arbetar vi med gruppstärkande aktiviteter och lekar – både i stor och liten grupp - för att skapa relationer och trygghet gällande varje enskilt barn.
Under introduktionsperioden kommer ni och ert barn:
· introduceras till Hagsätra förskolors välkomstuppgift
- föras in i förskolans fasta rutiner
· delta i gruppstärkande aktiviteter och lekar
· få information om hur både undervisning och rutiner går till
· erbjudas en tydlig pedagogisk lärmiljö
· bemötas med respekt oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder
· introduceras till den huvudsakliga digitala kommunikationen mellan hem och förskola - SKOLPLATTFORMEN.
Under den första tiden på förskolan kommer vi på Stora Blocket att erbjuda fasta aktiviteter i olika zoner ute på gården mellan klockan 8:00-9:15.Olika aktiviteter erbjuds barnen under veckans gång.
Varje morgon ska du/ni vårdnadshavare gå fram till pedagogen som bär en gul väst (incheckaren) som står vid en röd vagn för att anmäla ert barns ankomst. På vagnen finns en aktivitetstavla där barnet kan välja vilken zon med tillhörande aktivitet hen vill delta i.
Klockan 9:15 har Stora Blocket en gemensam fruktsamling vid stora rutsckanan. Vid 9:30 påbörjar varje avdelning sin planerade undervisning för dagen.
En dag i veckan har respektive avdelning reflektionstid mellan klockan 7:30-9:00. Under den tiden förbereder vi en undervisande och lockande miljö, inför kommande vecka, för att locka barnen till lek, utforskande och lärande. under introduktionsperioden kommer vi att observera barnen för att få kunskap kring vad som intresserar dem. Dessa observationer ligger sedan till grund inför höstterminens projektarbete.
Undervisning
Pedagogiska undervisningsmiljöer
Hållbar och likvärdig förskola
- samplanera så att det blir en gemensam, likvärdig introduktion för alla familjer, oavsett avdelning, på Stora Blocket
- erbjuda barnen en tillåtande och utforskande miljö
- dela samma barnsyn med tillhörande förhållningssätt
- introducera barnen till förskolan i mindre grupper.
- placera oss där barnen befinner sig.
- skapa förutsättningar till att barnen själva ska lägga upp maten och skrapa sin tallrik efter måltid
- vara närvarande, inlyssnande och deltagande pedagoger under måltiden.
Lärloggar – Planera och dokumentera lärande och undervisning
- Under introduktionsperioden kommer vi att planera och dokumentera de aktiviteter som är gemensamma för Stora Blocket, i PoB:en.