👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Dharmiska religioner

Skapad 2022-05-25 14:11 i Kattegattgymnasiet Halmstad
Gymnasieskola Religionskunskap
Inom cirkulära religioner läser vi om hinduismen och buddhismen.

Innehåll

Hinduism och buddhism går under samlingsnamnet dharmiska religioner. Det beror på att båda religionerna har en cyklisk världsbild där återfödelse är central samt att allt i tillvaron följer en evig lag – dharma.

Hinduism och buddhism skiljer sig också åt på många sätt, exempelvis synen på gudar. I detta arbetsområde ska ni få fördjupa er i hur hinduism och buddhism skiljer sig åt och vilka likheter som finns mellan religionerna.

Jämförelsen ska presenteras på ett kreativt sätt och ha formatet av ett tv-program. Kanske väljer gruppen att göra en talkshow med inbjudna gäster (där ni själva agerar gäster och programledare), ett reseprogram där tittaren får “besöka” olika länder eller platser eller något annat. Exakt inriktning får ni välja själva, men formatet är tv-program. Tänk kreativitet och fantasifullhet.

Tv-programmet ska vara max 15 minuter långt. Det ska tydligt framgå vilka som är med och pratar i inspelningen. Alla i gruppen ska delta och prata på något sätt.

Uppgifter

 • Tv-program

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Kristendomen, de övriga världsreligionerna och olika livsåskådningar, deras kännetecken och hur de tar sig uttryck för individer och grupper i samtiden, i Sverige och i omvärlden.
  Rel  -
 • Olika människosyn och gudsuppfattningar inom och mellan religioner.
  Rel  -
 • Religion i relation till kön, socioekonomisk bakgrund, etnicitet och sexualitet.
  Rel  -
 • Analys av argument i etiska frågor med utgångspunkt i kristendomen, övriga världsreligioner, livsåskådningar och elevernas egna ställningstaganden.
  Rel  -