Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Biologi

·

Årskurs:

8

Människokroppen, sex och samlevnad 8AB1 VT-22

Ånestadsskolan, Linköping · Senast uppdaterad: 26 maj 2022

I detta arbetsområde får du lära dig om vad som händer i kroppen vid puberteten. Vi kommer också arbeta med olika ord och begrepp som av olika anledningar förknippas med arbetsområdet. Arbetsområdet handlar också om hur människokroppen är konstruerad för att vi både ska kunna njuta av sex och kunna föröka oss. Vi lär oss om olika preventivmedel/metoder och det kommer också att handla om olika sjukdomar och hur man kan skydda sig mot dem.

Undervisningens innehåll

 Vad kommer vi att arbeta med?

Använda biologins begrepp, modeller och teorier

Puberteten och andra begrepp

  • känna till begreppet pubertet
  • kunna ge exempel på vad som händer med kroppen vid puberteten hos pojkar och flickor
  • häfte med "könsord" och begrepp

Menstruation

  • ·       känna till vad menstruationen innebär för en kvinna
  •      känna till varför kvinnor har menstruation samt hur ofta på ett ungefär

Könsorganen

  •      kunna könsorganens delar
  •      känna till funktioner i de olika delarna i könsorganen

Preventivmetoder och graviditet

  •         kunna ge exempel på vanliga preventivmetoder och i stora drag kunna berätta hur de fungerar
  •      kunna ge exempel på tecken på att man är gravid
  •      veta hur länge en normal graviditet pågår

 

Hur kommer vi att arbeta?

Vi kommer ha gemensamma lärarledda genomgångar där dina frågor och funderingar är viktiga. Du kommer få arbeta med övningar som hjälper dig att lära dig viktiga begrepp.  Texten i boken läser vi tillsammans och kanske ser vi nån förklarande film!

Viktiga begrepp!

  • Pubertet
  • Anatomi och funktioner
  • Preventivmetoder

 

Bedömning

Jag bedömer din förmåga att:

  • Förstå hur organsystemen där könsorganen ingår fungerar med hjälp av begrepp, teori och modeller.
  • Resonera kring frågeställningar om samliv, funktioner och preventivmetoder.

Du kommer att kunna visa dina förmågor:

  • Genom att vara aktiv vid genomgångar, diskussioner och undersökningar.
  • Vid läxförhör och övningar.
  • Vid ett skriftligt prov.

 

 


Läroplanskopplingar

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,

använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.

Hur den fysiska och psykiska hälsan påverkas av sömn, kost, motion, sociala relationer och beroendeframkallande medel. Vanligt förekommande sjukdomar och hur de kan förebyggas och behandlas. Virus, bakterier, infektioner och smittspridning. Antibiotika och resistenta bakterier.

Kroppens celler, organ och organsystem och deras uppbyggnad, funktion och samverkan. Evolutionära jämförelser mellan människan och andra organismer.

Människans sexualitet och reproduktion samt frågor om identitet, jämställdhet, relationer, kärlek och ansvar. Metoder för att förebygga sexuellt överförbara sjukdomar och oönskade graviditeter på individnivå, på global nivå och i ett historiskt perspektiv.

Historiska och nutida upptäckter inom biologiområdet och deras betydelse för samhället, människors levnadsvillkor samt synen på naturen och naturvetenskapen.

Eleven kan samtala om och diskutera frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet och skiljer då fakta från värderingar och formulerar ställningstaganden med enkla motiveringar samt beskriver några tänkbara konsekvenser.

I diskussionerna ställer eleven frågor och framför och bemöter åsikter och argument på ett sätt som till viss del för diskussionerna framåt.

Eleven kan använda informationen på ett i huvudsak fungerande sätt i diskussioner och för att skapa enkla texter och andra framställningar med viss anpassning till syfte och målgrupp.

Eleven har grundläggande kunskaper om evolutionsteorin och andra biologiska sammanhang och visar det genom att ge exempel och beskriva dessa med viss användning av biologins begrepp, modeller och teorier.

Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom, sexualitet och ärftlighet och visar då på enkelt identifierbara samband som rör människokroppens byggnad och funktion.

Eleven kan ge exempel på och beskriva några centrala naturvetenskapliga upptäckter och deras betydelse för människors levnadsvillkor.

Matriser i planeringen
Kunskapskrav Biologi sex och samlevnad - Ånestadsskolan
Uppgifter
Prov Sex och samlevnad 8AB1 VT-22
Prov Sex och samlevnad 8AB2 VT-22
Prov Sex och samlevnad 8AB2
Prov Sex och samlevnad 8AB3 VT-22
Prov sex och samlevnad

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback