Skolbanken Logo
Skolbanken

Alla åldrar

Projektplanering4b_Projektberättelse_Farsta_förskolor

183401 Förskolan Lilla Skogen, Stockholm Farsta · Senast uppdaterad: 7 juni 2022

Hur blir man en bra miljöhjälte? Denna fråga undersökte vi på Haren i projektet kring hållbar utveckling tillsammans med barnen. Vi började med att utbilda oss till Energiangenter och fortsatte vår resa till miljöhjältar genom att göra olika uppdrag. Där vi fick lära oss mer om hållbar energi, återvinnig och hur vi kan ta hand om vår miljö.

Syfte med projektberättelse

Projektberättelsen görs för att vi tillsammans med barnen knyter ihop och visa de processer som barnen har varit en del av under året. Den här sammanställningen delar vi med oss av till vårdnadshavarna. 

 

Projektberättelse:

-Hur blir man en supermiljöhjälte?

Under hösten 2021 påbörjade vi på Haren vår utbildning till Energiangenter. Detta genom att barnen har fått olika uppdrag från Energiagenterna Agent Ström och El’ Boven som har lärt oss mer om hur man ska tänka hållbart kring användningen av el, värme och vatten på ett lekfullt sätt.

 

Energiagenterna Agent Ström och El´Boven har inspirerat och utbildat barn och pedagoger till miljösmarta energiangenter. Genom lek, experiment och nyfikenhet utforskar vi tillsammans energifrågor och skapar nya hållbara beteenden på förskolan och i hemmen. Agent ström har skickat post med uppdrag till oss på Haren. Uppdragen har varit spännande med nya lekar och ramsor och roliga experiment.

Vi har undersökt vad som händer med återvinningen av olika material som finns i hemmet och hur vi kan källsortera för att minska på avfall. Vi har tittat på filmerna tillsammans med barnen om "vad som händer med återvinningen?" från UR play. Efter varje film reflekterar vi om vad som hände i filmen och de olika begrepp som är nya för barnen såsom sortering, glasbruk, material, energi, källsortera, grovsortera, plaståtervinning, rullband, mellanlager. Sedan arbetar vi i smågrupper och ritar och skriver det vi kommer ihåg ifrån filmerna. Syftet med detta är barnen får reflektera kring de olika begreppen och få en förståelse för hur människors olika val kan bidra till en hållbar utveckling.

Vi har introducerat vår nya inomhusåtervinning, Hinkarna ”Metallika”, ”Pappis” och ”Plastis” och ”Kompostina” som en del av arbetet att förtydliga arbetet om källsortering med barnen. Varje dag har vi dagens energiagent som har ansvaret att hålla koll på vattenkranar och se till att lampor är släckta när ingen är i rummet. Dagens Energiagent får tillsammans med en pedagog gå och källsortera på förskolans soprum. Syftet med detta är att barnen får tänka mer hållbart så att vi inte behöver belasta på naturens resurser och miljön.

 Vi har även introducerat vår maskot Supermiljöhjälten som får följa med barnen och göra miljöhjälteuppdrag i hemmet. Detta för att sprida vidare våra kunskaper till hemmet och ska ett godare samarbete med hemmet kring projektet om hållbar utveckling.

 

Barnen har också varit med på Skräpplockardagarna 2022 från Håll Sverige Rent. Där fick de göra en stor insats för vår miljö genom att gå och plocka skräp i naturen runt vårt närområde. Barnen har fått större förståelse för miljöfrågor såsom att spara på naturens resurser och på vår miljö. Vi skapar mycket med återvinningsmaterial och tänker hållbart kring hur vi använder materialet så att vi inte slösar i onödan. Under projektet har vi arbetat med ekonomiska och miljömässiga hållbarhetsfrågor om miljön att inte slösa på naturens resurser.

 

 

 

 
 

 

 


Läroplanskopplingar

ett växande ansvar och intresse för hållbar utveckling och att aktivt delta i samhället.

förmåga att använda och förstå begrepp, se samband och upptäcka nya sätt att förstå sin omvärld,

förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback