👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här
Undervisningen i ämnet svenska ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper i och om svenska språket. Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sitt tal- och skriftspråk så att de får tilltro till sin språkförmåga och kan uttrycka sig i olika sammanhang och för skilda syften. Det innebär att eleverna genom undervisningen ska ges möjlighet att utveckla språket för att tänka, kommunicera och lära.
Undervisningen ska stimulera elevernas intresse för att läsa och skriva. Undervisningen ska även syfta till att eleverna utvecklar förmåga att skapa och bearbeta texter, enskilt och tillsammans med andra.
I undervisningen ska eleverna möta samt få kunskaper om skönlitteratur från olika tider och skilda delar av världen. Undervisningen ska också bidra till att eleverna utvecklar kunskaper om olika former av sakprosa. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla sina kunskaper om svenska språket.
Du ska kunna läsa och förstå olika sorters texter.
Du ska kunna skriva olika sorters texter.
Du ska kunna använda stor bokstav, punkt, frågetecken och utropstecken.
Du ska kunna stava vanliga ord.
Du ska kunna samtala. I samtalet ska de andra förstå dig och du ska kunna lyssna på dina kamrater.
LÄSA
Vi läser skönlitterära böcker i olika genrer både i skolan och hemma. Vi läser faktatexter i samband med uppgifter inom so/no.
Vi övar på att känna igen olika sorters texter och vad som är utmärkande för dem.
Vi samtalar och resonerar gemensamt om texters budskap och innehåll och kopplar det till egna erfarenheter. Vi diskuterar svåra ord och begrepp.
Vi tränar olika lässtrategier, som vi kallar spågumman, reportern, detektiven, cowboyen och konstnären, En läsande klass, bänkbok eller högläsning.
SKRIVA
Vi arbetar med olika skrivuppgifter och tränar på inledning, handling, avslutning och att använda en röd tråd. Vi tränar på att skriva person- och miljöbeskrivningar.
Vi skriver olika faktatexter utifrån de aktuella teman vi jobbar med.
Vi tränar på att skiva meningar och att stava ord, både hemma och i skolan.
Vi arbetar med skrivuppgifter kopplade till läseboken Nyckeln till skatten och arbetar med olika sorters frågor; på raden-, mellan raderna- och bortom raderna-frågor.
Vi tränar handstil och övar på att skriva på chromebooks.
TALA/LYSSNA
Vi samtalar och diskuterar i grupper. Vi tränar på att samarbeta och att berätta och lyssna på varandra.
Vi återberättar texter muntligt och skriftligt
Vi gör muntliga framträdanden i mindre grupper och inför klassen
På vårterminen i år 3 kommer du att genomföra Nationella prov i svenska. Då kommer du att få visa din förmåga att läsa, skriva, tala och lyssna.
Läsåret 2021-22
Jag kommer att bedöma din förmåga att läsa, skriva, tala och lyssna under hela läsåret.
Jag kommer bedöma de texter du skriver, hur du läser och förstår, talar och lyssnar utifrån de kunskapskrav som finns i läroplanen.