👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Självständighet/Praktiska vardagsövningar

Skapad 2022-07-05 10:39 i Förskolan Barnens hus Falun
Förskola
”Hjälp mig att göra det själv” ”All onödig hjälp är ett hinder i barnets utveckling” (Maria Montessori)

Innehåll

 

  Mål:

Plö är grunden för Montessoripedagogiken och ofta det som lockar barnet först. Här hittar de sin koncentration tex genom att pressa apelsin eller skura bord. Arbetsuppgifter som vi vuxna ofta gör i slentrian, blir i barnets värld en stund där de ser ett tydligt mål och får en tydlig arbetscykel

Barn i förskoleåldern lockas instinktivt att göra sådant de ser vuxna göra. Vi vill ta till vara på denna nyfikenhet och erbjuda material/ övningar för att locka till det.

Yttre ordning ger inre ordning.

Att kunna själv ökar barnets självförtroende och genom det också självkänslan.

 

Metod:

Arbetet med barnens självständighet finns med oss under hela dagen. Från det att barnet kliver in genom dörren och får visat för sig hur man använder stövelknekten till att vi på frågan "Kan du Hjälpa mig?" Svarar: "Visst! Men kan du visa mig när du försöker !Så hjälps vi åt!"

Vi ger barnen material och verktyg och vi gör aktiviteten verklig eftersom det används ” riktiga” material, som kannor, glas, skålar, sopborstar osv.. och detta anpassat till deras storlek, förmåga och intresse.

I vår praktiska hörna har vi övningar som: ös /hällövningar, sorteringsövningar, klädramar som tränar blixtlås, knappar mm, torka bord, sopa, öppna lås, flyttövningar med olika material och också skala morot, baka, pressa apelsin, diska, vattna blommor och dricka te med en vän.

Vi arbetar också med hur vi är mot varandra. Tex konfliktlösning, hur man ber om att få komma förbi, hur vi gör vid matbordet som gör att det blir en trevlig stund för alla. Hur vi pratar med varandra, samma mening kan uppfattas olika beroende på hur den sägs. Att vi lyssnar på varandra och att vänta på sin tur.

Vi jobbar aktivt med hur vi tar hand om vår miljö, att man alltid tar undan efter sig och att vi är försiktiga med materialet.

 

Syfte:

- Koordintaion, barnet får öva öga-hand  

-koncentration 

-självständighet

 

Vi vill främja för självständiga barn med en förmåga och intresse att vilja kunna själv.

En miljö där man behandlar varandra med respekt och är mån om sin omgivning.

Att lära barnen färdigheter för livet.

 

 

Kopplingar till läroplanen

 • öppenhet, respekt, solidaritet och ansvarstagande,
  Lpfö 18
 • förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra,
  Lpfö 18
 • nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära,
  Lpfö 18
 • självständighet och tillit till sin egen förmåga,
  Lpfö 18
 • förmåga att fungera enskilt och i grupp, samarbeta, hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter samt att ta ansvar för gemensamma regler,
  Lpfö 18