Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Kemi

·

Årskurs:

9

Kemi åk 9 Periodiska systemet

Arenaskolan, Linköping · Senast uppdaterad: 6 september 2022

Det finns 118 kända grundämnen i världen. Vilka egenskaper de har och vilka ämnen de kan bilda beror på hur de är uppbyggda. Genom att förstå hur man organiserat alla grundämnen i det periodiska systemet så kan man lära sig mycket om olika materials egenskaper. Tex vilka metaller man bör använda när man bygger ett batteri och varför salt "försvinner" i vatten.

I nians kemi kommer vi att arbeta med kapitel 5 i boken Kemi Direkt, Atomer, joner och kemiska reaktioner och kapitel 6 Hållbar utveckling. Det betyder att vi kommer att gå igenom följande:

Kapitel 5

  • Atomens inre
  • Det periodiska systemet
  • Metaller
  • Elektrokemi
  • Joner
  • Salter
  • Syror och baser

Kapitel 6

  • Principer för en hållbar utveckling
  • Miljögifter

För mer information, se checklista och lektionsplanering i Classroom. 

Arbetssätt

Vi kommer att arbeta individuellt, parvis och i grupp med olika uppgifter. Vi kommer att gemensamt gå igenom punkterna ovanför, laborera och skriva laborationsrapporter. 

Bedömning

  • Skriftlig inlämningsuppgift
  • Laborationsprov
  • Skriftligt prov
  • Kortare avstämningar

Utvärdering

Återkoppling av avstämningar och laborationsrapporter i unikum.
Avstämningar enligt planering i Classroom.
Återkoppling på genomförandet av laborationsprov i unikum.
Aktivt deltagande under lektionerna och laborationerna.


Läroplanskopplingar

Materiens uppbyggnad, kretslopp och oförstörbarhet visualiserat med hjälp av partikelmodeller. Grundämnen, molekyl- och jonföreningar samt hur ämnen omvandlas genom kemiska reaktioner. Atomer, elektroner och kärnpartiklar.

Några kemiska processer i mark, luft och vatten samt deras koppling till frågor om miljö och hälsa, till exempel växthuseffekten, vattenrening och spridning av miljögifter.

Utveckling av produkter och material, till exempel läkemedel, funktionskläder och batterier.

Några produkters livscykler och påverkan på miljön.

Observationer och experiment med såväl analoga som digitala verktyg. Formulering av undersökningsbara frågor, planering, utförande, värdering av resultat samt dokumentation med bilder, tabeller, diagram och rapporter.

Sambandet mellan kemiska undersökningar och utvecklingen av begrepp och förklaringsmodeller. De kemiska förklaringsmodellernas historiska framväxt, användbarhet och föränderlighet.

Informationssökning, kritisk granskning och användning av information som rör kemi. Argumentation och ställningstaganden i aktuella frågor som rör miljö och hälsa.

Eleven visar grundläggande kunskaper om kemins begrepp och förklaringsmodeller. Med viss användning av begreppen och förklaringsmodellerna beskriver och förklarar eleven kemiska samband i naturen, i samhället och i människokroppen.

I frågor som rör miljö och hälsa för eleven resonemang samt framför och bemöter argument med viss naturvetenskaplig underbyggnad. Eleven söker information som rör kemi och använder då olika källor och för enkla resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Eleven söker svar på frågor genom att planera och utföra systematiska undersökningar på ett säkert och i huvudsak fungerande sätt. Eleven värderar undersökningarna genom att föra enkla resonemang utifrån frågeställningarna.

Eleven visar goda kunskaper om kemins begrepp och förklaringsmodeller. Med relativt god användning av begreppen och förklaringsmodellerna beskriver och förklarar eleven kemiska samband i naturen, i samhället och i människokroppen.

I frågor som rör miljö och hälsa för eleven resonemang samt framför och bemöter argument med relativt god naturvetenskaplig underbyggnad. Eleven söker information som rör kemi och använder då olika källor och för utvecklade resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Eleven söker svar på frågor genom att planera och utföra systematiska undersökningar på ett säkert och fungerande sätt. Eleven värderar undersökningarna genom att föra utvecklade resonemang utifrån frågeställningarna.

Eleven visar mycket goda kunskaper om kemins begrepp och förklaringsmodeller. Med god användning av begreppen och förklaringsmodellerna beskriver och förklarar eleven kemiska samband i naturen, i samhället och i människokroppen.

I frågor som rör miljö och hälsa för eleven resonemang samt framför och bemöter argument med god naturvetenskaplig underbyggnad. Eleven söker information som rör kemi och använder då olika källor och för välutvecklade resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Eleven söker svar på frågor genom att planera och utföra systematiska undersökningar på ett säkert och väl fungerande sätt. Eleven värderar undersökningarna genom att föra välutvecklade resonemang utifrån frågeställningarna.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback