👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

ANSIKTET

Skapad 2022-09-19 13:29 i Viktoriaskolan Grundskolor
En rad övningar i ansiktets proportioner.
Grundskola 7 – 9 Bild
I detta arbetsområde går i igenom ansiktets proportioner, eleverna väljer teknik utifrån deras personlighet när de ska skapa ett självporträtt.

Innehåll

I detta arbetsområde jobbar vi först med ansiktets proportioner, vi lär oss vart de olika delarna i ansiktet sitter och storleksproportioner. Vi tränar också på att rita de olika delarna var för sig. 

Vi går igenom vad camera obscura är för något och hur det påverkat konsthistorien.

Efter detta får eleverna välja lite olika metoder att skapa ett självporträtt på. De kan antingen rita av sig själva med hjälp av en spegel och blyertspennor eller så kan de välja att använda projektorn som hjälpmedel. Att välja projektorn som hjälpmedel blir som att använda camera obscura. Då väljer eleverna ett foto de har på sig själva och med hjälp at projektorn ritar de av konturerna för att sedan välja hur de vill gå vidare. De får välja mellan kol, blyerts, flaskfärger, akvarellfärger och färgpennor för att uttrycka sin personlighet. Då är fokus på att uttrycket. 

Sedan skrivs ett omdöme om processen. 

 

Eleverna ska få övning i att:

 • ansiktets proportioner
 • träna upp sitt seende.
 • rita ansiktet på ett nytt sätt.
 • göra ett detaljerat och noggrant utfört självporträtt eller ett uttrycksfullt självporträtt.

 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • förmåga att kommunicera med bilder för att uttrycka budskap,
  Bl
 • förmåga att skapa bilder med olika tekniker, verktyg och material,
  Bl
 • Centralt innehåll
 • Presentationer av eget bildskapande från idé och process till slutgiltigt resultat.
  Bl  7-9
 • Former, färger och bildkompositioner samt deras betydelsebärande egenskaper och hur dessa kan användas i bildskapande arbete.
  Bl  7-9
 • Verktyg och material för två- och tredimensionellt bildarbete. Hur dessa verktyg och material kan användas för bestämda syften.
  Bl  7-9
 • Kunskapskrav
 • Eleven framställer olika typer av bilder med delvis genomarbetade uttrycksformer anpassade till syfte och sammanhang så att budskapet framgår.
  Bl  E 9
 • I bildarbetet använder eleven olika tekniker, verktyg och material på ett i huvudsak fungerande sätt och prövar då hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck.
  Bl  E 9
 • Eleven utvecklar i viss utsträckning idéer med utgångspunkt i inspirationskällor och andra uppslag. Utifrån syftet med bildarbetet väljer eleven ett i huvudsak fungerande tillvägagångssätt och ger enkla motiveringar till sina val. Under arbetsprocessen bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ.
  Bl  E 9

Matriser

Bl
Bild

Rubrik 1

F
E
C
A
Bildkommunikation
 • Bl  E 9
Eleven framställer olika typer av bilder med delvis genomarbetade uttrycksformer anpassade till syfte och sammanhang så att budskapet framgår.
Eleven framställer olika typer av bilder med genomarbetade uttrycksformer anpassade till syfte och sammanhang så att budskapet framgår.
Eleven framställer olika typer av bilder med väl genomarbetade uttrycksformer anpassade till syfte och sammanhang så att budskapet framgår.
Bildframställning
 • Bl  E 9
I bildarbetet använder eleven olika tekniker, verktyg och material på ett i huvudsak fungerande sätt och prövar då hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck.
I bildarbetet använder eleven olika tekniker, verktyg och material på ett i huvudsak fungerande sätt och prövar då hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck.
I bildarbetet använder eleven olika tekniker, verktyg och material på ett väl fungerande sätt och prövar och omprövar hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck.
Idéutveckling och överväganden
 • Bl  E 9
Eleven utvecklar i viss utsträckning idéer med utgångspunkt i inspirationskällor och andra uppslag. Utifrån syftet med bildarbetet väljer eleven ett i huvudsak fungerande tillvägagångssätt och ger enkla motiveringar till sina val. Under arbetsprocessen bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ.
Eleven utvecklar i relativt stor utsträckning idéer med utgångspunkt i inspirationskällor och andra uppslag. Utifrån syftet med bildarbetet väljer eleven ett fungerande tillvägagångssätt och ger utvecklade motiveringar till sina val. Under arbetsprocessen bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ som efter någon bearbetning leder framåt.
Eleven utvecklar i stor utsträckning idéer med utgångspunkt i inspirationskällor och andra uppslag. Utifrån syftet med bildarbetet väljer eleven ett väl fungerande tillvägagångssätt och ger välutvecklade motiveringar till sina val. Under arbetsprocessen bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ som leder framåt.