Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Religionskunskap

·

Årskurs:

7 - 9

Världsreligionerna

Wieselgrensskolan, Helsingborg · Senast uppdaterad: 26 januari 2024

Världsreligionerna. Vilka likheter, skillnader och särdrag finns?

Syfte

Centralt innehåll

Undervisningen

Genomgång av världsreligionerna utifrån ett antal centrala punkter såsom historia och utbredning, gudssyn, människosyn, urkunder och centrala tankegångar,  riter, gudstjänstplats och särdrag av särskild vikt. Eleverna hittar, beskriver och reflekterar över likheter och skillnader mellan religionerna. Religionens inverkan på individen och samhället och vice versa tas upp. I detta sammanhang tittar vi bl a på fenomenet religion som politik, identitetsskapande, jämställdhet, privatreligiositet och etiska frågor kopplade till ovanstående.

Undervisningen kommer att innehålla gemensamma genomgångar, samtal och diskussioner såväl som eget arbete med texter, uppgifter och problematiseringar. Vi kommer också att se film.

 


Läroplanskopplingar

kunskaper om religioner och andra livsåskådningar samt om olika tolkningar och varierande praktiker inom dessa,

förmåga att kritiskt granska frågor som rör relationen mellan religion och samhälle, och

förmåga att resonera om etik, moraliska frågor och livsfrågor utifrån olika perspektiv.

Centrala tankegångar inom kristendom, islam, judendom, hinduism och buddhism.

Likheter och skillnader i religiösa tolkningar och praktiker mellan och inom olika religioner. Huvudinriktningar inom kristendom och andra religioner.

Tolkning av och samtal om religiös och livsåskådningsmässig symbolik och mening i Bibeln och andra religiösa urkunder, samt i ritualer och estetiska uttryck.

Religionernas uppkomst, spridning och geografiska utbredning i dag.

Kritisk granskning av hur religion och religiositet framställs och representeras på olika sätt i media och i andra sammanhang och hur det kan påverka individer och samhället i stort.

Konflikter och samförstånd mellan olika religiösa och olika sekulära synsätt, till exempel i frågor om religionsfrihet, sexualitet och synen på kvinnors och mäns roller.

Analys av och reflektion över etiska frågor utifrån elevernas egna argument samt utifrån tolkningar inom religioner och andra livsåskådningar och utifrån etiska modeller. Sådana frågor kan till exempel handla om frihet, rättvisa och solidaritet.

Samtal om och reflektion över livsfrågor utifrån elevernas egna tankar samt utifrån tolkningar inom religioner och andra livsåskådningar. Sådana frågor kan till exempel handla om identitet, kärlek, sexualitet och meningen med livet.

Matriser i planeringen
RELIGIONSKUNSKAP kunskapskrav åk 9, Kunskapsstaden Helsingborg
Uppgifter
Världsreligionerna

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback