Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Biologi

·

Årskurs:

6

Upptäck världen

Vaxö skola, Vaxholm Stad · Senast uppdaterad: 15 september 2016

Vi kommer i detta arbete att arbeta med djur och naturtyper runt om i hela världen. Varför ser det så olika ut runt om i världen och varför lever djur på vissa ställen men inte på andra?

Beskrivning

Naturvetenskapen har sitt ursprung i människans nyfikenhet och behov av att veta mer om sig själv och sin omvärld. Kunskaper i biologi har stor betydelse för samhällsutvecklingen inom så skilda områden som hälsa, naturbruk och miljö. Med kunskaper om naturen och människan får människor redskap för att påverka sitt eget välbefinnande, men också för att kunna bidra till en hållbar utveckling.

Förmågor som ska tränas

Centralt ämnesinnehåll

Så här arbetar vi

I arbetsområdet Världen ska du få möjlighet att utveckla:

din förmåga att använda kunskaper i biologi, geografi och svenska för att granska information och kommunicera

din förmåga att använda geografiska begrepp,

För att du ska få möjlighet att lära dig allt det här ska vi på lektionerna ha genomgångar, bildvisningar och filmer som beskriver jordgloben och världens biomer (naturtyper).

Vid genomgångar och med hjälp av läroböcker och olika webbplatser kommer du att få fördjupa dina kunskaper. Du kommer att få sammanställa information om och med användning av geografiska och biologiska begrepp och fördjupa dig i de olika världsdelarna. 

Vi bedömer genom:

- samtal och diskusioner

-Läxförhör och prov


Läroplanskopplingar

undersöka och presentera olika ämnesområden med bilder, och

använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.

söka information från olika källor och värdera dessa.

Djurs, växters och andra organismers liv. Fotosyntes, förbränning och ekologiska samband och vilken betydelse kunskaper om detta har, till exempel för jordbruk och fiske.

Livets utveckling och organismers anpassningar till olika livsmiljöer.

Dokumentation av enkla undersökningar med tabeller, bilder och enkla skriftliga rapporter, såväl med som utan digitala verktyg.

Tolkning och granskning av information med koppling till biologi, till exempel artiklar i tidningar och filmer i digitala medier.

Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för enkla resonemang om informationens och källornas användbarhet.

Eleven kan använda informationen i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med viss anpassning till sammanhanget.

Eleven har grundläggande kunskaper om biologiska sammanhang och visar det genom att ge exempel på och beskriva dessa med viss användning av biologins begrepp.

Dessutom berättar eleven om livets utveckling och ger exempel på organismers anpassningar till olika livsmiljöer.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback