Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Idrott och hälsa

·

Årskurs:

7

Konditionsträning åk 7

Örbyhus skola åk 7-9, Tierp · Senast uppdaterad: 3 oktober 2023

En LPP för åk 7 inom arbetsområdet Konditionsträning. Innehåller även bedömningsmatris.

LPP Konditionsträning åk 7

 

Syfte:

Arbetsområdet utgår från ämnets syfte i läroplanen som säger att eleven ska:

·         Undervisningen ska ge eleverna förutsättningar att utveckla kunska­per om vad som påverkar den fysiska förmågan samt kunskaper om hur rörelse och rörelseaktiviteter förhåller sig till fysisk, psykisk och social hälsa.

·         Vidare ska eleverna ges möjligheter att planera och genomföra olika aktiviteter. Eleverna ska också ges möjligheter att utveckla kunskaper om ämnesspecifika begrepp.

LGr22 s. 48

Centralt innehåll:

I läroplanen beskrivs att eleverna ska få undervisning inom följande områden:

·         Komplexa rörelser i lekar, spel, idrotter och andra rörelseaktiviteter, inomhus och utomhus.

·         Träningslära: konditionsträning, koordinationsträning, styrketräning och rörlighetsträning utifrån olika ändamål och individuella behov.

·         Planering och genomförande av olika aktiviteter utifrån hur de påverkar olika aspekter av fysisk förmåga och olika aspekter av hälsa.

LGr22 s. 50-51

 

Arbetssätt:

Inom arbetsområdet kommer vi att prova olika typer av konditionsträning. Undervisningen sker utomhus i olika miljöer med tyngdpunkten av löpning. Betydelsen av uppvärmning och nedvarvning samt stretching kommer att beröras. Ord och begrepp som används inom konditionsträning kommer att lyftas fram och aktiviteterna utvärderas av eleverna. Eleverna kommer även att genomföra ett konditionstest för att själva mäta sin kondition och vi kommer även att springa en lite längre sträcka (2,5km) som en del av klasskampen. Tyngdpunkten inom området kommer att vara olika sätt att träna sin kondition samt grunderna i vad i kroppen som egentligen tränas när vi har kondition. I samband med att vi avslutar området kommer de även få en mindre läxa på det vi arbetat med.

 

Bedömning:

Bedömningen kommer att baseras på följande kriterier utifrån läroplanen:

·         Eleven genomför rörelseaktiviteter som innefattar komplexa rörelser i olika fysiska sammanhang och anpassar sina rörelser (…) till syftet med aktiviteterna.

·         Eleven planerar och genomför rörelse- och friluftsaktiviteter på (…) sätt utifrån hur de påverkar olika aspekter av fysisk förmåga och olika aspekter av hälsa.

·         Eleven värderar (…) hur olika aktiviteter och andra faktorer påverkar den egna och andras fysiska förmåga och hälsa.

LGr22 s. 52-53

Bedömningen utgår från följande punkter:

·         Aktivt deltagande i undervisningen

·         Förståelse för och färdighet i att utöva konditionsträning

·         Kunskap om hur kroppen påverkas av konditionsträning


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Idrott & Hälsa Konditionsträning åk 7
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback