Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Ljud och ljus

Skapad 2012-10-09 11:00 i Simrislundsskolan Simrishamn
Vi ska ta en närmare titt på hur ljud och ljus uppstår och breder ut sig samt titta på örat och ögat.
Grundskola 4 Fysik
Varför går hammare, städ och stigbygel för högvarv här? Och är detta verkligen den bild av verkligheten som ögat uppfattar?

I detta arbetsområde lär du dig bland annat att svara på dessa frågor!

Innehåll

Elevdel

Vi skall här studera två fenomen inom fysiken; ljud och ljus, eller akustik och optik med finare ord. Du kommer att utveckla dina förmågor genom att lära dig många nya ord, undersöka ljud och ljus, se på film, diskutera, läsa och skriva.

Lgr11

I undervisningen arbetar vi mot målet att varje elev...

Kopplingar till läroplan

  • Lgr11
    Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola kan lära, utforska och arbeta både självständigt och tillsammans med andra och känna tillit till sin egen förmåga,

Matriser

Fy
Fysik år 6

Genom undervisningen i fysik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att:

  • Fy   använda kunskaper i fysik för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle,
  • Fy   genomföra systematiska undersökningar i fysik, och
  • Fy   använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället.
Ej uppnådda mål
E
C
A
Ljud
Mål: - Att veta vad ljud är och hur det uppstår. - Att veta hur ljud breder ut sig - Att veta att ljudets frekvens mäts i Hertz och att ljudstyrkan mäts i decibel. - Att veta hur ljudet uppfattas av örat. - Att ta del av och genomföra enkla experiment och kunna ställa hypoteser.
Eleven har ännu inte nått målen vad gäller ljud.
Eleven har grundläggande kunskaper om ljud. Eleven kan delta i samtal och diskussioner som i huvudsak hör till ämnet. Eleven kan genomföra enkla undersökningar och ställa hypoteser på ett i huvudsak fungerande sätt.
Eleven har goda kunskaper om ljud. Eleven kan delta i samtal och diskussioner som för diskussionerna framåt. Eleven kan genomföra enkla undersökningar och ställa hypoteser på ett reativt väl fungerande sätt.
Eleven har mycket goda kunskaper om ljud. Eleven kan delta i samtal och diskussioner som för diskussionerna framåt och fördjupar dem. Eleven kan genomföra enkla undersökningar och ställa hypoteser på ett i väl fungerande sätt.
Ljus
Mål: -Att veta hur ljuset breder ut sig - Att kunna förklara hur det bildas skuggor - Att veta hur ljus, och olika färger, uppfattas av ögat. - Att ta del av och genomföra enkla experiment och ställa hypoteser.
Eleven har ännu inte nått målen vad gäller ljus.
Eleven har grundläggande kunskaper om ljus. Eleven kan delta i samtal och diskussioner som i huvudsak hör till ämnet. Eleven kan genomföra enkla undersökningar och ställa hypoteser på ett i huvudsak fungerande sätt.
Eleven har goda kunskaper om ljus. Eleven kan delta i samtal och diskussioner som för diskussionerna framåt. Eleven kan genomföra enkla undersökningar och ställa hypoteser på ett relativt väl fungerande sätt.
Eleven har mycket goda kunskaper om ljud. Eleven kan delta i samtal och diskussioner som för diskussionerna framåt och fördjupar dem. Eleven kan genomföra enkla undersökningar och ställa hypoteser på ett väl fungerande sätt.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: