Elever och lärare gör förberedelser inför utvecklingssamtalet. Vårdnadshavare kan ännu inte ta del av underlaget.
I utvecklingssamtalet fokuserar vi på barnets intressen och erfarenheter.
Välkommen på ett utvecklande samtal med fokus på att genom pedagogisk dokumentation skapa en bra lärmiljö för ert barn.
”Arbetslaget ska föra fortlöpande samtal med barnens vårdnadshavare om barnets trivsel, utveckling och lärande både i och utanför förskolan samt genomföra utvecklingssamtal” Lpfö-98/16, sid. 13.
Pedagogisk dokumentation är ett arbetsverktyg där vi tillsammans synliggör barnets lärprocesser, hur barnet lär, tänker och befinner sig i sin utveckling. Pedagogisk dokumentation ligger till grund för reflektion, utveckling och förändring av verksamheten.
I utvecklingssamtalet möts pedagoger, barn och vårdnadshavare där vi tillsammans reflekterar och förundras. Med detta som underlag skapar vi pedagogiska och sociala sammanhang och situationer som väcker lust hos barnet att, genom interaktion med andra barn och vuxna, utforska sin omvärld.
”Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta dem.” Lpfö-98/16, sida 8.
Det handlar om ett eller flera av dessa områden: trivsel, trygghet, relationer, empati, öppenhet, respekt och ansvar.
"Barn söker och erövrar kunskap genom lek, socialt samspel, utforskande och skapande, men också genom att iaktta, samtala och reflektera. Med ett temainriktat arbetssätt kan barnens lärande bli mångsidigt och sammanhängande." Lpfö-98/16, sid. 6-7
”Verksamheten skall främja leken, kreativiteten och det lustfyllda lärandet samt ta tillvara och stärka barnets intresse för att lära och erövra nya erfarenheter, kunskaper och färdigheter.” Lpfö-98/16, sid. 9.
Det handlar om ett eller flera av dessa områden: lek, självständighet, självtillit, motorik, skapande, språk, matematik, problemlösning.
”I förskolan läggs grunden för vad demokrati är.” Lpfö-98/16, sid. 12.
Det handlar om ett eller flera av dessa områden: påverkan, delaktighet, ansvar, samarbetsförmåga.
"Förskolan ska komplettera hemmet genom att skapa bästa möjliga förutsättningar för att varje barn ska kunna utvecklas rikt och mångsidigt. Förskolans arbete med barnen ska därför ske i ett nära och förtroendefullt samarbete med hemmen. Föräldrarna ska ha möjlighet att inom ramen för de nationella målen vara med och påverka verksamheten i förskolan." Lpfö-98/16, sid. 13.
Syftet med uppföljningen är att beskriva hur vi utifrån barnets trivsel, förmågor och intressen har uppmuntrat, stimulerat och utmanat barnets utveckling och lärande med stöd i läroplanen.