👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här
Elever och lärare gör förberedelser inför utvecklingssamtalet. Vårdnadshavare kan ännu inte ta del av underlaget.
Medarbetarsamtalet är en del av Mölndal stads samverkansavtal och en av metoderna i det systematiska arbetsmiljö- och hälsoarbete. Samtalet ska vara planerat, återkommande och utvecklande för verksamheten och medarbetaren. Minst en gång om året ska samtalet genomföras.
Medarbetarsamtalet bygger på dialog mellan chef och medarbetare och ska fokusera på medarbetarens fysiska, organisatoriska och sociala arbetsmiljö samt uppdrag och kompetensutveckling. Samtalet lägger grunden för medarbetarens prestation, utveckling och trivsel. Genom att ta reda på vad medarbetarna behöver för att trivas och klara av sina arbetsuppgifter har man som chef bättre möjligheter att hjälpa dem i deras utveckling. Samtalet är också menat att vara ett tillfälle för båda parter att förtydliga sina förväntningar på varandra, och ge varandra konstruktiv feedback. Medarbetsamtalet är ett viktigt hjälpmedel i arbetet med att utveckla och behålla bra medarbetare. Genom medarbetarsamtalet kan chefen också få en helhetsbild över hur arbetsmiljön och arbetssituationen är på arbetsplatsen i stort.
Ditt uppdrag är de arbetsuppgifter du förväntas utföra, det resultat du förväntas uppnå och det särskilda sätt arbetet ska utföras på. Det kan också handla om vilka arbetsuppgifter som ska prioriteras, vilka befogenheter du har och vem du kan vända dig till för att få stöd och hjälp.
• Tydlighet vad gäller förväntningar, ansvar och arbetssätt
• Förutsättningar för att klara uppdraget
• Kännedom om verksamhetens mål
• Stimulerande arbetsuppgifter
• Behov/önskemål om utveckling inom uppdraget
• Förslag på förbättringsområden för verksamheten
Kompetensutveckling handlar om att utveckla sig i sitt arbete genom till exempel att få prova nya arbetsuppgifter eller lära sig av kollegor. Även olika former av utbildning och kurser kan vara en del i kompetensutvecklingen. Kompetensutveckling handlar om dina möjligheter att klara arbetet idag men också om att förbereda dig för kommande arbetsuppgifter.
Exempel på områden som kan tas upp under detta avsnitt är:
• Tillräcklig kompetens för uppdraget
• Önskemål om utveckling inom arbetsområdet
• Outnyttjad kompetens/erfarenhet
ÖVRIGT
Under det här avsnittet finns möjlighet att prata om annat som inte kommit upp tidigare i samtalet. Utöver detta är det viktigt att ta reda på följande:
• Eventuell bisyssla (använd särskilt blankett för detta)
• Önskemål om höjd sysselsättningsgrad (använd särskilt blankett för detta)
I den individuella utvecklingsplanen anges medarbetarens utvecklingsmål i relation till verksamhetens mål och uppdrag. Det som skrivs i planen ska vara realistiskt och helst tidsplanerat. Utvecklingsinsatser kan handla om att utveckla sig i sitt arbete genom att få prova nya arbetsuppgifter, lära sig av kollegor, egen inläsning av litteratur, studiebesök, handledning, skuggning med mera. Även olika former av utbildning och kurser kan vara en del i utvecklingsplanen. Utvecklingsplanen skall utvärderas och följas upp vid nästa medarbetarsamtal. Har de planerade åtgärderna genomförts, vad har åstadkommits, har målsättningen i planen uppnåtts?