👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här
Elever och lärare gör förberedelser inför utvecklingssamtalet. Vårdnadshavare kan ännu inte ta del av underlaget.
Välkommen till ditt Medarbetarsamtal vt- 19!
Vi använder Unikum för dokumentation och skriver en individuell utvecklingsplan under dina personliga mål. Våra förberedelser, tidsöverenskommelser mm sköts på ett och samma ställe.
Klicka på de olika flikarna under rubriken "förberedelser inför samtalet" med områden vi kommer att tala om. Förbered dig genom att skriva dina tankar under de olika områdena senast fyra dagar före samtalet. Om vi samverkar här så är vi båda två väl förberedda inför ditt samtal.
Hjärtligt välkommen!
Medarbetarsamtal är ett individuellt och strukturerat samtal mellan dig som medarbetare och mig som chef. Ett sådant samtal ska ske minst en gång per år. Samtalet är i huvudsak framåtsyftande, men ser även tillbaka på det år som varit. Målet med samtalet är att tydliggöra de medarbetarmål och utvecklingsbehov du har för att nå verksamhetens mål. Medarbetarsamtalet ska även ha en koppling till det årliga lönesamtalet. För att medarbetarsamtalet skall bli meningsfullt är det viktigt att du förbereder dig väl, för då läggs en bra grund för dialog.
Syftet med samtalet är att du ska kunna bidra på bästa sätt för att målen med verksamheten ska uppnås. Det är därför viktigt att du är förtrogen med vårt uppdrag och de mål som finns för verksamheten. För att du ska kunna göra ett bra jobb är det viktigt att du och jag som din chef samtalar om ditt uppdrag, dina arbetsuppgifter och din arbetssituation. Du får därigenom möjlighet att förmedla dina tankar om verksamheten och bidra med idéer och förslag till förbättringar. Att ge varandra feedback görs oftast naturligast och bäst i vardagen men i medarbetarsamtalet kan du och jag göra detta på ett mer strukturerat och fördjupat sätt.
Återkoppling sen föregående samtal. Medarbetare och chef går igenom överenskommelsen som gjordes vid förra samtalet. Förbered dig inför samtalet genom att fundera över följande fråga om dig själv och vår verksamhet.
Vi tillsammans skriver berättelsen om våra förskolor.
Alla ska lyckas!
Barnen ska få uppleva magiska ögonblick på förskolan, varje dag. Vi ska erbjuda en stimulerande lärmiljö med många tillfällen till samspel och lärande. Barnen ska ingå i små undervisningsgrupper vilket gör att vi kan följa dem nära och dokumentera utvecklingen.
Ledarskap, arbetsmiljö och hälsa
Vi är varandras arbetsmiljö
För att du ska må bra och kunna jobba effektivt är din arbetsmiljö viktig. Du förväntas själv vara delaktig när det gäller din arbetsmiljö genom att ha en öppen dialog med din chef. Arbetsgivaren samt din närmsta chef ska i sin tur bedriva ett systematiskt arbetsmiljö arbete, där ditt medarbetarsamtal är en viktig del. (Regeringskansliet)
Begreppet hälsa förknippas ofta med livskvalitet och välbefinnande. Det finns flera definitioner av vad hälsa är, till exempel en känsla av att må bra och ha tillräckligt med resurser, förmågan att skapa och upprätthålla relationer med andra människor, förmågan att uppleva och uttrycka känslor samt förmågan att reflektera. (Prevent)
Lärarförbundet lönekriterier
Dessa lönekriterier har utarbetats i samverkan mellan Svedala kommun, Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund. Lönekriterierna gäller förskollärare, lärare, fritidspedagoger samt studie- och yrkesvägledare. När det i texten nedan står lärare så menas samtliga av ovanstående yrkeskategorier.
Förutom lönekriterierna finns det grundläggande krav för alla medarbetare som följer själva anställningsavtalet. Dessa grundläggande krav består av att utföra arbete (kvantitet och kvalitet), följa ordningsregler och arbetsmiljöregler som gäller för verksamheten, samverka och samarbeta samt att vara lojal.
Under de två områdena kunskap, lärande och utveckling samt relationer och värdegrund beskrivs de viktiga arbetsområdena som medarbetarnas arbete innehåller. Materialet utgår ifrån intentionerna i de aktuella läroplanerna.
Kunskap, utveckling och lärande
Läraren omsätter läroplanens intentioner vad gäller kunskap, utveckling och lärande
Det innebär bl a:
Har en helhetssyn på sitt uppdrag och är förtrogen med målen i våra styrdokument och vet att det är en förutsättning för att nå framgång med uppdraget
Synliggör och arbetar aktivt med målen för barn/elever och förvissar sig om att de förstår samt att målen genomsyrar undervisningen
Tydliggör läroplanens mål för vårdnadshavaren
Läraren arbetar med barnens/elevernas utveckling utifrån barnens/elevernas individuella förutsättningar och erfarenheter
Det innebär bl a:
Är resultatinriktad och har höga förväntningar på att alla barn/elever kan utvecklas
Möter alla barn/elever och utgår ifrån deras olika förutsättningar och behov och kan möta och anpassa undervisningen/vägledning utifrån detta
Varierar undervisningen och använder olika metoder och tillvaratar forskning för att möta undervisningsgruppen
Reflekterar och utvärderar sin undervisning/vägledning tillsammans med barn/elever, kollegor och enskilt samt kontinuerligt förbättrar den och tillämpar formativ bedömning
Läraren arbetar för att stärka barnets/elevens tillit till den egna förmågan
Det innebär bl a:
Väcker barnens/elevernas nyfikenhet och lust att lära samt skapar undervisnings-situationer där barn/elever utvecklas
Arbetar aktivt med barnens/elevernas delaktighet
Skapar en god och trygg lärmiljö genom sitt ledarskap
Få barnen/eleverna att reflektera och bli medvetna om sitt lärande.
Gör barnen/eleverna uppmärksamma på framgångsrika situationer där de utvecklats
Ger feedback, återkoppling och utmanar barn/elever
Relationer och värdegrund
Läraren omsätter läroplanens intentioner vad gäller relationer och värdegrund
Det innebär bl a:
Skapar förtroendefulla relationer
Är en god förebild utifrån vår gemensamma värdegrund
Läraren arbetar för att hos barnen/eleverna implementera vår gemensamma värdegrund
Det innebär bl a:
Har ett aktivt förhållningssätt utifrån verksamhetens likabehandlingsplan
Aktivt bidrar till ett positivt klimat
Aktivt arbetar för att motverka alla former av kränkningar, hot och våld
Gör barn/elever delaktiga i värdegrundsarbetet
Läraren arbetar för att skapa goda relationer med barn/elever, vårdnadshavare, kollegor och skolledning
Det innebär bl a:
Visar respekt och lyhördhet för var och en i vår verksamhet
Visar respekt och lyhördhet för barnens/elevernas olika levnadsvillkor
Medarbetarskap
I medarbetarskap ingår att:
Förstår sin egen roll som en del i helheten för att verksamheten skola/förskola ska nå ökad måluppfyllelse
Bidrar till att utveckla kollegialt lärande och använda sin kompetens så att den kommer andra lärare och hela verksamheten till godo
Arbetar för att utveckla förskola/skola mot uppsatta mål
Bisyssla
Med bisyssla menas varje syssla, tillfällig eller stadigvarande, som utövas vid sidan av anställningen och som inte är hänförlig till privatlivet. Bestämmelsen är en s.k. arbetsgivarventil, som innebär att prövningsrätten tillkommer arbetsgivaren. Om arbetsgivaren anser att en bisyssla hindrar arbetsuppgifterna eller konkurrerar med arbetsgivarens verksamhet kan arbetsgivaren förbjuda den anställde att inneha denna bisyssla. En och samma bisyssla kan hänföras till flera bisyssletyper, t.ex. vara både förtroendeskadlig och konkurrerande. Medarbetare är skyldig att på arbetsgivarens begäran anmäla bisysslor och lämnade uppgifter som arbetsgivaren behöver för att kunna bedöma dessa. Om medarbetaren inte uppfyller sin informationsskyldighet är det ett brott mot avtalet, alternativt fel eller försummelse i arbetet, som kan medföra disciplinpåföljd och i mycket allvarliga fall uppsägning.
I detta avsnitt skriver du ner de personliga mål som du upplever har framkommit då du arbetat med dokumentet inför medarbetarsamtalet. Ytterst handlar det om att skapa bättre förutsättningar för barnets vidare utveckling och lärande, men kan ändå inbegripa personlig utveckling för dig.