Elever och lärare gör förberedelser inför utvecklingssamtalet. Vårdnadshavare kan ännu inte ta del av underlaget.
För att förbereda er hemma ber vi er att läsa igenom ditt/ert barns dokumentation på Unikum (barnets lärlogg och gruppens blogg).
Klicka på ikonen "Lärlogg" för att ta del av barnets individuella dokumentationer. Därefter klickar ni på "Samtalet" och fyller i era tankar och åsikter under "Normer och värden", "Utveckling och lärande" samt "Barns inflytande". OBS! Spara efter varje dialogruta.
Mallen under ikonen "Överenskommelse" fyller vi i tillsammans i slutet av samtalet. VÄL MÖTT!
Ur Skolverkets "Allmänna råd med kommentarer":
Den genomgående innebörden i läroplanen är att barns utveckling och lärande alltid ska sättas i relation till de förutsättningar som förskolan bidrar med. Utvecklingssamtalet bör därför vara ett samtal som bygger på en bred och nyanserad bild av barnets utveckling och lärande, om barnet trivs, har roligt och fungerar socialt och på vilket sätt verksamheten bidrar till detta. Barnets utveckling bör sättas i ett vitt pedagogiskt och socialt sammanhang utifrån samspelet med andra barn och vuxna där barnet inte jämförs med någon annan än sig själv och inte heller utifrån fastställda normer.
”Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta dem” Lpfö-98/16 (sid 8).
Det handlar om barns ansvarsförmågor och samarbetsförmågor t ex trivsel, trygghet, relationer, empati, öppenhet, respekt, och ansvar.
”Verksamheten ska främja leken, kreativiteten och det lustfyllda lärandet samt ta till vara och stärka barnets intresse för att lära och erövra nya erfarenheter, kunskaper och färdigheter.” Lpfö-98/16 (sid 9).
Det handlar om ett eller flera av dessa områden: lek, samspel, självständighet, självtillit, motorik, skapande, kreativitet, språk, matematik, naturvetenskap, teknik och reflektionsförmåga.
”I förskolan läggs grunden för vad demokrati är. Barns sociala utveckling förutsätter att de alltefter förmåga får ta ansvar för sina egna handlingar och för miljön i förskolan” Lpfö-98/16 (sid 12).
Syftet med planen är: