Elever och lärare gör förberedelser inför utvecklingssamtalet. Vårdnadshavare kan ännu inte ta del av underlaget.
Medarbetarsamtalet är en del av Mölndal stads samverkansavtal och en av metoderna i det systematiska arbetsmiljö- och hälsoarbete. Samtalet ska vara planerat, återkommande och utvecklande för verksamheten och medarbetaren. Minst en gång om året ska samtalet genomföras.
Medarbetarsamtalet bygger på dialog mellan chef och medarbetare och ska fokusera på medarbetarens fysiska, organisatoriska och sociala arbetsmiljö samt uppdrag och kompetensutveckling. Samtalet lägger grunden för medarbetarens prestation, utveckling och trivsel.
• Att vara förberedd inför samtalet är ett gemensamt ansvar. Samtalet förbereds med fördel genom att medarbetaren får tillgång till hela mallen för samtalet i förväg. Det är viktigt att samtalet planeras in i god tid för att möjliggöra denna förberedelse.
• Som medarbetare – fundera på om du har några andra frågor eller önskemål du vill ta upp utöver det som finns i mallen.
• Som chef – fundera igenom vad du vill lägga fokus på i samtalet utifrån din verksamhet.
• Både chef och medarbetare bör tänka tillbaka på vad som togs upp i föregående medarbetarsamtal.
• Som chef är det viktigt du ser till att alla medarbetarna känner till syftet med samtalet, dess innehåll och vad du förväntar dig.
För att uppnå en väl fungerande samverkan ska den grundas på dialog som bygger på viljan att lyssna på varandra och en vilja att försöka förstå hur andra tänker. Genom att båda talar, lyssnar och visar varandra respekt skapas delaktighet och engagemang. Chefen och medarbetaren delar på ansvaret för kvalitet på samtalet och för dess resultat.
Se mallen för medarbetarsamtal som ett stödmaterial som ger exempel på områden att ta upp. Börja samtalet med att göra en tillbakablick på förgående medarbetarsamtal.