Elever och lärare gör förberedelser inför utvecklingssamtalet. Vårdnadshavare kan ännu inte ta del av underlaget.
Nu är det dags för utvecklingssamtal. Vi förbereder för samtalet på förskolan genom att observera och dokumentera kring barnet. Ni som vårdnadshavare får också möjlighet att skriva in kommentarer och frågor. Tillsammans med en pedagog får ni sedan tid att i lugn och ro prata om hur ni upplever hur ert barn har det på förskolan och hur det fungerar för barnets utveckling och lärande. Välkommen!
Utbildningen i förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Den ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn. Utbildningen ska utgå från en helhetssyn på barn och barnens behov, där omsorg, utveckling och lärande bildar en helhet. I samarbete med hemmen ska förskolan främja barnens utveckling till aktiva, kreativa, kompetenta och ansvarskännande människor och samhällsmedlemmar. Förskollärare ska ansvara för det pedagogiska innehållet i undervisningen och för att det målinriktade arbetet främjar barns utveckling och lärande.
Det finns några frågor som en hjälp för er att förbereda er inför samtalet. Det är också bra om ni funderar på om det är något speciellt som ni vill ta upp under samtalet.
Syftet med utvecklingssamtalet är:
Att utifrån barnets styrkor, intressen och behov och utifrån vårdnadshavares synpunkter, beskriva hur vi på förskolan kan uppmuntra, stimulera, utmana och stödja trivsel och fortsatt utveckling, med stöd i läroplanen.
Fokuseringen i denna delen av samtalet är uppflyttningen till förskoleklass.