👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här
Elever och lärare gör förberedelser inför utvecklingssamtalet. Vårdnadshavare kan ännu inte ta del av underlaget.
Här dokumenterar vi elevens individuella studieplan. Planen innehåller uppgifter om den enskildes utbildningsmål och planerad omfattning av studierna.
I de fall planen revideras dokumenteras detta också här.
Information som ligger till grund för de beslut som tas i Studieplanen.
Förklaring:
Skolstartsdatum månad. Det är viktigt att ange vilken dag som en nyanländ elev börjat i den svenska skolan, eftersom den tid på fyra år som en elev är nyanländ räknas från det datumet.
Observera att det för vissa elever efter en tid kan vara svenska som blir det starkaste skolspråket.
Elevens sociala erfarenheter: I vilka sociala sammanhang har eleven befunnit sig i? Är eleven van vid att arbeta i olika konstellationer (individuellt, i par, i grupp). Sociala koder och socialt samspel
Kartläggningsdatum Bifoga kartläggningsprofiler till den individuella studieplanen.
Kartläggning: Kartläggning i litteracitet, numeracitet samt kartläggning 3 bör genomföras av ämnesbehörig lärare.
Delmål inom ramen för grundskolan i ett fyraårsperspektiv (1-6): Målet ska alltid vara riktat mot hur eleven ska utveckla sina kunskaper gentemot nationella mål.
Exempel på delmål:
För elev som kommer vt åk1:
För elev som kommer ht åk 6:
Högskoleförberedande/Yrkesförberedande (7-9): Målet ska alltid vara riktat mot hur eleven kan ta sig mot att börja ett nationellt program. Kryssa i den väg eleven har som mål att gå. Om det finns osäkerhet kring elevens mål och inriktning, arbetar man lämpligtvis mot studieförberedande program. Om det för att nå det nationella programmet krävs att eleven t.ex. går vägen via språkintro behöver det också framgå av den individuella studieplanen.
Dokument för "Planering för studiehandledning" kan hämtas/laddas ner från
Planering för studiehandledning
Informationsmaterial för "Studiehandledning på modersmålet - Att stödja kunskapsutveckling hos flerspråkiga elever" kan hämtas/laddas ner från:
Studiehandledning på modersmålet
En stödåtgärd kan vara paragrafplacering på fritidshem
I den individuella studieplanen beskrivs enbart vilken insats som eleven behöver för att uppnå sitt mål och för vilken tid. Det innebär att inga känsliga uppgifter, till exempel utredningar, ska finnas med i individuella studieplanen, utan bara själva insatsen och tiden. Övrig dokumentation sker i Unikum
Anpassad timplan innebär att elever som kommer till Sverige i åk 7-9 får mer undervisningstid i färre antal ämnen om det ökar elevens möjlighet att bli behörig till ett nationellt program. Den totala undervisningstiden ska vara samma som för andra elever i motsvarande årskurs. Idrott och hälsa får inte tas bort.
Prioriterad timplan innebär att under max ett års tid kan undervisningstiden i svenska/svenska som andra språk ökas på bekostnad av andra ämnen. Detta under förutsättning att det inte försämrar elevens möjligheter att nå kunskapskraven i dessa ämnen.
Särskilt stöd kan innebära ett beslut om anpassad studiegång, t.ex. delvis placering i förberedelseklass.
Dokument för "Övergripande timplan" & "Timplan årskursvis" kan hämtas/laddas ner från:
Övergripande & årskursvis timplan