Skapad 2012-10-12 09:34
av Alexandra Lidströmunikum.net
Välkommen till Unikum.
Detta är Sörgårdens förskolas digitala dokumentationsverktyg.
Här kan ni följa ert barns utveckling och lärande, med utgångspunkt från läroplanen för förskolan- Lpfö98. Vi utgår från de tre stora områdena i läroplanen: Normer och värden, utveckling och lärande och barns inflytande.
Läs gärna läroplanen för mer information om mål, riktlinjer och innehåll.
Dokumentationen sammanställs av samtliga pedagoger på varje hemvist.
Elever och lärare gör förberedelser inför utvecklingssamtalet. Vårdnadshavare kan ännu inte ta del av underlaget.
Nu är skolans förberedelser klara. Vårdnadshavare och elev kan förbereda genom att ta del av underlaget. När du som vårdnadshavare är klar klicka då på Hemmet klart för samtal.
Nu är alla klara för samtal. När samtalet är genomfört klickar mentor på Samtalet genomfört.
Nu har vi haft utvecklingssamtal och arbetar med våra överenskommelser.
Välkommen till mitt samtal
agenda
Tid och plats
Närvarande
Elevens namn
Mentorns namn
Vårdnadshavares namn
"Förskolans kvalitet ska kontinuerligt och systematiskt dokumenteras, följas upp, utvärderas och utvecklas. För att utvärdera förskolans kvalitet och skapa goda villkor för lärande behöver barns utveckling och lärande följas, dokumenteras och analyseras" (ur Lpfö98).
"Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta dem. Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar:
Öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar.
Att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra.
Förmåga att upptäcka, reflektera över och ta ställning till olika etiska dilemman och livsfrågor i vardagen.
För att alla människor har lika värde oberoende av social bakgrund och oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionsnedsättning.
Utvecklar respekt för allt levande och omsorg om sin närmiljö" (ur Lpfö98).
"Förskolans verksamhet ska präglas av en pedagogik där omvårdnad, omsorg, fostran och lärande bildar en helhet. Verksamheten ska genomföras så att den stimulerar och utmanar barnets utveckling och lärande. Miljön ska vara öppen, innehållsrik och inbjudande. Verksamheten ska främja leken, kreativiteten och det lustfyllda lärandet samt ta till vara och stärka barnets intresse för att lära och erövra nya erfarenheter, kunskaper och färdigheter.
Verksamheten ska bidra till att barnen utvecklar en förståelse för sig själva och sin omvärld. Utforskande, nyfikenhet och lust att lära ska utgöra grunden för den pedagogiska verksamheten.
Den ska utgå ifrån barnens erfarenheter, intressen, behov och åsikter.
Flödet av barnens tankar och idéer ska tas till vara för att skapa mångfald i lärandet" (ur Lpfö98).
"I förskolan läggs grunden för att barn ska förstå vad demokrati är. Barnens sociala utveckling förutsätter att de alltefter förmåga får ta ansvar för sina egna handlingar och för miljön i förskolan. De behov och intressen som barnen själva på olika sätt ger uttryck för bör ligga till grund för utformningen av miljön och planeringen av den pedagogiska verksamheten" (ur Lpfö98).
"Vårdnadshavare har ansvaret för sina barns fostran och utveckling. Förskolan ska komplettera hemmet genom att skapa bästa möjliga förutsättningar för att varje barn ska kunna utvecklas rikt och mångsidigt. Förskolans arbete med barnen ska därför ske i ett nära och förtroendefullt samarbete med hemmen. Föräldrarna ska ha möjlighet att inom ramen för de nationella målen vara med och påverka verksamheten i för skolan. Att förskolan är tydlig i fråga om mål, riktlinjer och innehåll är därför en förutsättning för barnens och föräldrarnas möjligheter till inflytande" (ur Lpfö98).