Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Moderna språk - språkval

·

Årskurs:

7 - 9

Fg PP En el hospital

Fäladsgården, Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 25 november 2019

När man befinner sig utomlands kan det hända att man råkar ut för olyckor och behöver uppsöka en läkare. Då är det bra att kunna beskriva var man har ont och också vad som har hänt. Det här arbetsområdet syftar till att ni ska kunna beskriva olika typer av skador, kunna prata om kroppar, och bli säkra på den dåtid som kallas perfekt.

Mål

Målet med arbetsområdet är att ni ska känna er säkra på ordförråd och strukturer som har med kroppsord att göra. Tanken är också att ni på ett gott sätt ska kunna beskriva sådant ni varit med om. 

Arbetets innehåll

Arbetsområdet har kroppen och hälsan som innehåll, men tanken är också att ni ska öva på att improvisera, eftersom ni ska komma på ett fingerat läkarbesök till mig där det är viktigt att ni förstår vad jag säger och har strategier för att få kommunikationen att fungera om själva spanskan blir svår. Ni ska också få skriva en journal från besöket och visa att ni behärskar perfektanvändning. 

Arbetssätt och redovisningsform

Vi kommer under arbetsområdet titta på vilka kroppsord ni kommer ihåg, vilka som är nya, och vilka ni behöver repetera. Vi kommer också att arbeta med böjning av verb i perfekt i syfte att kunna berätta hur något har gått till. Tanken är också att ni ska öva på situationen där ni pratar med någon som ni inte vet vad den kommer att säga och öva er på att improvisera på spanska. 

Visa din kunskap - Bedömning

Ert läkarbesök kommer att bedömas, båda det ni säger och era strategier för att komma runt kommunikationssvårighete, liksom den journal ni skriver efter att ha varit på besök hos mig. 

Reflektion

Hur tänker du kring din roll i en kommunikativ situation? Vågar du ta initiativ eller hoppas du på att någon ska fråga så mycket så att du bara kan svara?
Vad har du för strategier om du vill säga något men saknar ord? 
Tycker du att du har koll på de ordförråd och strukturer du behöver för området. Om inte; hur gör du?


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang, och

Ämnesområden som är välbekanta för eleverna.

Vardagliga situationer, intressen, personer, platser, aktiviteter och händelser.

Åsikter, känslor och erfarenheter.

Olika former av samtal, dialoger och intervjuer.

Strategier för att uppfatta betydelsebärande ord och sammanhang i talat språk och texter, till exempel att anpassa lyssnande och läsning till framställningens form och innehåll.

Hur ord och fasta språkliga uttryck, till exempel artighetsfraser och tilltalsord, används i texter och talat språk i olika situationer.

Språkliga strategier för att delta i och bidra till samtal, till exempel frågor och bekräftande fraser och uttryck.

Eleven kan förstå helheten och uppfatta väsentliga detaljer i tydligt talat, enkelt språk i lugnt tempo om vardagliga och välbekanta ämnen.

För att underlätta sin förståelse av innehållet i det talade språket och texterna kan eleven i viss utsträckning välja och använda sig av strategier för lyssnande och läsning.

I muntliga framställningar av olika slag kan eleven formulera sig enkelt, relativt tydligt och relativt sammanhängande.

I muntlig interaktion kan eleven uttrycka sig enkelt och tydligt med ord, fraser och meningar samt i någon mån anpassat till syfte, mottagare och situation.

Dessutom kan eleven välja och använda sig av flera olika strategier som löser problem i och förbättrar interaktionen.

Eleven kan förstå helheten och uppfatta väsentliga detaljer i enkla texter om vardagliga och välbekanta ämnen.

I skriftliga framställningar av olika slag kan eleven formulera sig enkelt, relativt tydligt och relativt sammanhängande.

I skriftlig interaktion kan eleven uttrycka sig enkelt och tydligt med ord, fraser och meningar samt i någon mån anpassat till syfte, mottagare och situation.

Matriser i planeringen
Fg Spanska muntlig förmåga och interaktion, utan publik
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback