Ämnen:
Religionskunskap
·
Årskurs:
7 - 9
I religion kommer du att arbeta med Hinduism. Du kommer att få lära dig hur den uppstod och hur den utvecklats genom åren, samt vilken betydelse den har för folket i Indien.
Bergby centralskola, Gävle · Senast uppdaterad: 19 december 2023
Läroplan (6)
svara för att eleverna får pröva olika arbetssätt och arbetsformer,
genom egen ansträngning och delaktighet, utifrån sina förutsättningar, tar ansvar för sitt lärande och för att bidra till en god arbetsmiljö,
utgå från att eleverna kan och vill ta ett personligt ansvar för sin inlärning och för sitt arbete i skolan,
svara för att alla elever får ett reellt inflytande på arbetssätt, arbetsformer och undervisningens innehåll samt se till att detta inflytande ökar med stigande ålder och mognad,
kan använda sig av ett kritiskt tänkande och självständigt formulera ståndpunkter grundade på kunskaper och etiska överväganden,
kan använda såväl digitala som andra verktyg och medier för kunskapssökande, informationsbearbetning, problemlösning, skapande, kommunikation och lärande
Syfte (3)
kunskaper om religioner och andra livsåskådningar samt om olika tolkningar och varierande praktiker inom dessa,
förmåga att kritiskt granska frågor som rör relationen mellan religion och samhälle, och
förmåga att resonera om etik, moraliska frågor och livsfrågor utifrån olika perspektiv.
Centralt innehåll (8)
Vad religion och livsåskådning kan betyda för människors behov av mening, gemenskap, identitet och förståelse av omvärlden.
Centrala tankegångar inom kristendom, islam, judendom, hinduism och buddhism.
Religionernas uppkomst, spridning och geografiska utbredning i dag.
Orientering om sekulära livsåskådningar och livshållningar, till exempel humanism och ateism.
Kritisk granskning av hur religion och religiositet framställs och representeras på olika sätt i media och i andra sammanhang och hur det kan påverka individer och samhället i stort.
Från enhetskyrka till religiös mångfald och sekularisering i det svenska samhället. Religionens betydelse i samhället i Sverige jämfört med några andra delar av världen.
Konflikter och samförstånd mellan olika religiösa och olika sekulära synsätt, till exempel i frågor om religionsfrihet, sexualitet och synen på kvinnors och mäns roller.
Analys av och reflektion över etiska frågor utifrån elevernas egna argument samt utifrån tolkningar inom religioner och andra livsåskådningar och utifrån etiska modeller. Sådana frågor kan till exempel handla om frihet, rättvisa och solidaritet.
Kriterier (3)
Eleven visar grundläggande kunskaper om religioner och andra livsåskådningar. Eleven för enkla resonemang om likheter och skillnader i centrala tankegångar och religiösa praktiker mellan och inom olika religioner samt om vad religion och livsåskådning kan betyda för människor.
Eleven för enkla resonemang om frågor som rör relationen mellan religion och samhälle.
Eleven för enkla resonemang om etik, moraliska frågor och livsfrågor.
Innehåller inga matriser
Innehåller inga uppgifter