Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Bild

·

Årskurs:

8

Planering åk 8 Bild HT-23

Gubbängsskolan, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 12 oktober 2023

Grovplanering för åk 8 i Bild HT-23. Alla uppgifter.

Presentationer och betygskriterier finns i Teams. 

v. 33 Teknikövning blyerts. Öva på att skissa träd och hitta skugga och kontrast. 

v. 34
 Genomgång av arbetet bokomslag. Eleverna skapar egna bokomslag utifrån en given titel. De ska själva komma på genre, titel och en ungefär handling för att skapa ett passande omslag på A3-papper, titel inkluderat. 

v. 35 Skissa ned en eller två idéer till bokomslaget

v. 36 Utvecklingssamtal

v. 37- 40 Arbete med bokomslag. Teknik: Blyerts och färgpennor på A3-papper. 

v. 40 Deadline bokomslag.

v. 41 Historisk lektion om konstperioden Modernismens uppstart och ismer. Eleverna svarar på frågor och skriver en kort text om Modernismen.
 

v. 42 Vi kollar på samtida bilder och jämför med Modernistiska verk. Eleverna får skriva en kort text och diskutera i grupper om Modernismen.

v. 43
 Genomgång filmaffischer. Eleverna skapar egna filmaffischer till en film de själva väljer genre, titel och ungefärlig handling. Den liknar bokomslag, men denna gång är uppgiften helt digital. Eleverna får därmed chansen att öva och visa samma förmågor igen. Teknik: Pixlr.com/e 

v. 44 Höstlov

v. 45 Skiss ska vara klar och idé godkänd för att starta på egen hand i pixlr.com som de kan sen åk 7. Repetition för de som behöver under lektionen. 

v. 46-47 PRAO

v. 48  Arbete med digital filmaffisch.

v. 49 Deadline digital filmaffisch. Inlämning sker i Teams tillsammans med en kort presentation av arbetet.

v. 50-51 Julpyssel

v.52 Jullov

 


Läroplanskopplingar

förmåga att kommunicera med bilder för att uttrycka budskap,

förmåga att skapa bilder med olika tekniker, verktyg och material,

förmåga att utveckla idéer samt välja och motivera tillvägagångssätt utifrån syftet med bildarbetet, och

förmåga att analysera samtida och historiska bilders innehåll, uttryck och funktioner.

Framställning av berättande, informativa och samhällsorienterande bilder om frågor som är angelägna för eleverna.

Två- och tredimensionellt bildarbete.

Kombinationer av bild, ljud, objekt och text i eget bildskapande.

Digitalt skapande och digital bearbetning av fotografier, rörlig bild och andra typer av bilder.

Presentationer av eget bildskapande från idé och process till slutgiltigt resultat.

Rättigheter och skyldigheter samt etiska frågeställningar vid användning och spridning av bilder. Eventuella konflikter mellan yttrandefrihet och integritet vid användning och spridning av bilder.

Former, färger och bildkompositioner samt deras betydelsebärande egenskaper och hur dessa kan användas i bildskapande arbete.

Verktyg och material för två- och tredimensionellt bildarbete. Hur dessa verktyg och material kan användas för bestämda syften.

Samtida konst- och dokumentärbilder samt konst och arkitektur från olika tider och kulturer. Hur bilderna och verken är utformade och vilka budskap de förmedlar.

Mediebilders utformning och påverkan och hur dessa bilder kan tolkas och kritiskt granskas.

Bilder som behandlar identitet och maktrelationer, till exempel sexualitet, etnicitet och kön. Hur dessa bilder gestaltas och konstrueras.

Hur bilder kan kopplas till egna erfarenheter och företeelser i elevernas visuella kulturer. Ord och begrepp för att kunna läsa, skriva och samtala om bilders innehåll, uttryck och funktioner.

Eleven framställer olika typer av bilder med delvis genomarbetade uttrycksformer anpassade till syfte och sammanhang så att budskapet framgår.

I bildarbetet använder eleven olika tekniker, verktyg och material på ett i huvudsak fungerande sätt och prövar då hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck.

Eleven utvecklar i viss utsträckning idéer med utgångspunkt i inspirationskällor och andra uppslag. Utifrån syftet med bildarbetet väljer eleven ett i huvudsak fungerande tillvägagångssätt och ger enkla motiveringar till sina val. Under arbetsprocessen bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ.

Eleven för enkla resonemang om innehåll, uttryck och funktioner i egna och andras bilder.

Eleven framställer olika typer av bilder med genomarbetade uttrycksformer anpassade till syfte och sammanhang så att budskapet framgår.

I bildarbetet använder eleven olika tekniker, verktyg och material på ett fungerande sätt och prövar och omprövar då hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck.

Eleven utvecklar i relativt stor utsträckning idéer med utgångspunkt i inspirationskällor och andra uppslag. Utifrån syftet med bildarbetet väljer eleven ett fungerande tillvägagångssätt och ger utvecklade motiveringar till sina val. Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som efter någon bearbetning leder framåt.

Eleven för utvecklade resonemang om innehåll, uttryck och funktioner i egna och andras bilder.

Eleven framställer olika typer av bilder med väl genomarbetade uttrycksformer anpassade till syfte och sammanhang så att budskapet framgår.

I bildarbetet använder eleven olika tekniker, verktyg och material på ett väl fungerande sätt och prövar och omprövar systematiskt hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck.

Eleven utvecklar i stor utsträckning idéer med utgångspunkt i inspirationskällor och andra uppslag. Utifrån syftet med bildarbetet väljer eleven ett väl fungerande tillvägagångssätt och ger välutvecklade motiveringar till sina val. Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som leder framåt.

Eleven för välutvecklade resonemang om innehåll, uttryck och funktioner i egna och andras bilder.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback