Skolbanken Logo
Skolbanken

Kropp

Trollgårdens förskola, Borås Förskola · Senast uppdaterad: 16 oktober 2023

Under läsåret kommer vi att jobba med kroppen. Vi kommer att jobba och prata om olika delar av kroppen såsom ansikte, fötter och händer och visa organen. Vi fokuserar mycket på naturkunskap men berör även andra ämnen från läroplanen som t.ex. matematik och språk. Vi kommer att läsa böcker, visa bilder och filmer angående kroppen. Vi kommer också att prata om att alla människor är olika men alla har likadana kropp.

Under den här månaden fortsatt vi att prata om ansikte och utseendet. Vi förklarade att vi alla ser olika ut som längden, hud färgen och håret. Men våran kropp är ändå mycket lika båda på insidan och utsidan (ett hjärta, en magsäck, två händer, två ben och m.m.).     

Sen pratade vi om ansikte och barnen fick tomma ansikten och ansiktsdelar i olika former och färger, sen de pusslade sin egna porträtt.

Analys: Barnen tyckte det var roligt att skapa ett ansikte och kan ändra den hur mycket som helst. Yngre barn visade mer intresse för den här leken och även om det har gått några veckor som bilderna sitter på väggen, men fortfarande gillar de att stå där och pussla.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vi har förklarat olika ansiktsdelar och vad man använder de till och vad ligger ansiktsdelar i ansikte. Vi har pratat mycket om att hur vi skulle kunna äta och prata om vi inte hade mun, se saker och omkring oss om vi inte hade ögon och så vidare ställde vi frågor om andra delar av ansikte.

Vi fokuserade på näsan och lukt sinnen och gjorde en lukt experiment. I fem glas lade vi olika föremål med olika dofter (kanel, kakao, banan, vaniljsocker och vatten). Barnen fick lukta först på dofterna sen skulle de gissa föremålet med blundade ögon genom att lukta igen.

Analys: Även om det var första gången som barnen gjorde en sådan experiment men de var mycket duktigare än vi förväntade oss. För vissa var det svårt att urskilja mellan olika dofter. Visa barn hade inget intresse att blunda och lukta men de flesta väntade på sin tur för att göra det. När vi frågade barnen om det finns någonting som luktar inte alls. Ett barn svarade omedelbart: vatten. Vi frågade hur viste du det? Han sade för att jag dricker vatten varje dag. Vi passade på att uppmuntra barnen att använda sin luktsinne när de är ute och inne och förklara för oss om deras upplevelser.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

På en samling ställde vi frågor om det som vi har i vår insidan och är jättehårt. Vi bad att barnen känna sin kropp på knät, öron lob, på låret och fingrar. Vi berättade att det kallas skelett och fortsatt vi med att väcka barnens nyfikenhet om vad som skulle hända om vi inte hade skelett...... kunde vi gå/sitta rakt eller röra på oss utan skelett......

Vi pratade om att många djur har skelett och en del djur har inga skelett. Anledningen var att barnen få mera konkreta exemplar för att vi märkte att det var svårt för barnen att tänka på sin kropp utan skelett.

Vi tittade på en musikal film som berättade om vår skelett och sen barnen fick måla ett skelett tillsammans. Medan de ritade nämnde vi olika delars namn. Barnen skapade sitt skelett men topsar och sen tittade vi på hund, kat och dinosaurs skelett och jämförde vi med människors skelett.

Analys: Under samlingar visar barn väldigt mycket intresse. De sitter en bra stund och lyssnar bra. Det var intressant för barnen när de såg vissa djurs skelett. Efter ett par gånger förklarning till barnen angående vår kropp och skelett, när vi frågade de vad som skulle hända om vi inte hade skelett, svarade ett barn att vi skulle sjunka ner och ställde sig upp och sen visade hur han menar. På vår avdelning blev ett barn ofta rädd och ledsen när såg skelett eller om vi skulle prata om det, men nu valde han frivilligt att måla ett skelett och tyckte det var roligt.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vi knyter vår tema till jämlikhet och förklarar till barnen oavsett vår kön, hudfärg och modersmål, är vi mycket lika, men samtidigt finns några punkter som gör varje person unik och det är inte bra eller mindre bra. På en stor samling bad vi att barnen titta noga på varandras utseende. sen blundade de en och en och försökte gissa vilken kompis stor framför sig. När vi skulle hjälpa/guida barnen för att kunna och gissa rätt, försökte vi att undvika uppmärksamma de om kompisen är en tjej eller en kille däremot vi uppmuntrade barnen att hitta något speciell i kompisen som tillhör henne/honom som hår, längd, kläder m.m.

Analys: Den här leken var hur mycket som helst intressant till barnen. Nästan alla väntade otåliga till sin tur. Barnen har frågat flera gånger att köra om leken och vi kommer göra det igen.


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback