Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Historia

·

Årskurs:

7 - 9

Antiken

Norsjöskolan, Norsjö · Senast uppdaterad: 24 oktober 2023

Antiken kallas perioden 700 f.kr till 500 e.kr i Grekland och det Romerska riket. Människor har alltid fascinerats av Antiken och än idag läser vi böcker och kan besöka byggnader från denna period. Saker som vi idag ser som självklara inom politik och kultur har direkta kopplingar till just Antiken och det är bland annat därför vi ska läsa om denna spännande period.

Hur ska vi arbeta?

Vi har börjat med att läsa s 38-41 tillsammans i Historia 1. Uppgifterna till detta finns i Classroom.

 

Vi kommer att läsa, se filmer, ha genomgångar, arbeta enskilt och i mindre grupper.
Det är 3 delar/ 3 dokument som ska göras för att du ska samla på dig kunskap under detta moment. Vi kommer att arbeta med fram till och med v 46. (Det finns en fördjupning för de som hinner, den ligger under den sista delen dokument 3). Del 2 och 3 delas till dig i classroom då du är klar med delen som är innan dess.

 

Vi kommer att avsluta momentet med en gruppövning samt en enskild utvärdering där du kommer att kunna visa på dina kunskaper.

Material

Läroböcker: Historia 1 samt Levande historia 7 fokus.

Filmer och fördjupningsmaterial: NE.se, begreppa

Mål i historia; Antiken

  • Känna till antiken, dess historia och betydelse för vår tid
  • Kunna känna till och föra grundläggande till välutvecklade och väl underbyggda resonemang kring livet under denna tid.
  • Känna till och kunna använda viktiga begrepp kopplade till arbetsområdet. (Finns bland annat i quizlet).
  • Kunna använda en enkel modell för analys av ett samhälle och göra jämförelser.

 


Läroplanskopplingar

Framväxten av högkulturer i olika delar av världen, till exempel i Afrika, Amerika och Asien. Antiken, dess utmärkande drag som epok och dess betydelse för vår egen tid.

Analys av historiebruk kopplat till någon tidsperiod, till exempel hur olika aktörer använder historia för att skapa eller stärka nationella identiteter.

Eleven visar grundläggande kunskaper om händelser, aktörer och förändringsprocesser under olika tidsperioder samt om historiska begrepp. Till detta hör att eleven visar kunskaper om särskilt centrala historiska skeenden, däribland Förintelsen. Eleven för enkla resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och av människors levnadsvillkor och handlingar i förfluten tid. Eleven för enkla resonemang om kontinuitet och förändring utifrån några långa historiska linjer.

Eleven för enkla resonemang om hur historia kan brukas i olika sammanhang och för olika syften.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback