Skolbanken Logo
Skolbanken

Skapande på avdelningen Stjärnan

Transistorgatan 2 förskola, Göteborgs Stad · Senast uppdaterad: 9 januari 2024

Förskolan ska sträva efter att ge barnet möjlighet att utvecklas i sin skapande förmåga och att kunna uttrycka sina tankar, erfarenheter och upplevelser genom estetik.

Var är vi?

Ett stort intresse på avdelningen Stjärnan är skapande, skapande i all sin form. Det är en stor del av vår vardag och i alla våra temaarbeten erbjuds chansen till att skapa och utforska. Vi erbjuder barnen olika sätt att skapa med hjälp av olika material och verktyg. Vi uppmuntrar barnen att vara självständiga, våga utforska själva, tro på sin förmåga och att de ska använda sin fantasi. På Stjärnan placeras barnens skapande på våra väggar och dörrar, barnen får chansen att se sitt verk och reflektera kring det. Skapande på vår avdelning kan innebära att rita, måla, utforska med olika verktyg, klistra, teckna, pärla och mm. 

Vart ska vi?

Målet är att barnen ska inspireras av varandra och att de själva tycker det är roligt att delta i våra skapande moment. Ålder sätter inga gränser och vi vill att alla får chansen att kunna skapa på sitt egna sätt. Vi vill att möjligheten till att skapa erbjuds både inomhus och utomhus.

I våra skapande moment kan dessa möjligheter ges:

  • utveckla sin fantasi, nyfikenhet och kreativitet
  • träna sin finmotorik
  • känner lust till och utvecklar sin skapande förmåga
  • uppleva olika uttrycksformer, tekniker och material
  • använda olika typer av material och redskap för att skapa
  • Komma med egna idéer 
  • arbeta självständigt och tillsammans med andra
  • utveckla självförtroende
 

Hur gör vi?

På vår avdelning sker det en hel del spontana aktiviteter, vi lyssnar an barnens intressen för dagen/veckan och utgår från det. Vi har även planerade undervisnings moment där vi inför någon slags skapande aktivitet som har en röd tråd i vårt tema. Vårt skapande sker oftast i ateljén där vi låter kreativiteten flöda. Här jobbar vi oftast i mindre grupper på 4-6 barn åt gången. Vi lämnar rum till de barnen som vill utrycka sig kreativt, både i den fria leken men även i våra styrda aktiviteter. Barnens skapande sätts upp runt om i avdelningen och det dokumenteras individuellt till varje barn i deras personliga lärloggar för att kunna följa deras utveckling/process.

Hur blev det?

Vi märker att detta är ett stort intresse hos alla i vår barngrupp. Det är aldrig några protester om det skulles erbjudas och barnen själva vill jämt vara i ateljén och hitta på något kul och spännande. Barnen får chansen att vara delaktiga i sitt egna lärande när de själva kommer med olika idéer och förslag. Detta är ett pågående projekt som genomsyrar vår vardag och i vårt temaarbete. 

 

 

 

 


Läroplanskopplingar

nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära,

självständighet och tillit till sin egen förmåga,

motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för hur viktigt det är att ta hand om sin hälsa och sitt välbefinnande,

förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans,

förmåga att upptäcka och utforska teknik i vardagen och,

förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap.

får förutsättningar för att utvecklas, leka och lära och samtidigt stimuleras att använda hela sin förmåga,

upplever att det är roligt och meningsfullt att lära sig nya saker,

får nya utmaningar som stimulerar lusten att erövra nya erfarenheter och kunskaper,

intresse för och förmåga att uttrycka tankar och åsikter så att de kan påverka sin situation,

fantasi och föreställningsförmåga,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback