Skolbanken Logo
Skolbanken

Åldrar:

1 - 6

Språk och skrift Pär Lagerkvist förskola

Pär Lagerkvist förskola, Växjö · Senast uppdaterad: 24 januari 2024

Barnen ska få utforska språk på alla sätt- Genom fantasi, lek, berättande, teater och mycket mer. Skriften är ett fantastiskt sätt för barnen att ta sig in i läsandet.

Språk/Skrift

Barn behöver kunna uttrycka sig genom olika sätt. Språket är centralt och barnen måste få redskap och engagemang från oss att kunna utveckla detta. Verktygen kan vara sagor, rim och ramsor, musik, teater, eller berättande i alla dess former.

TAKK är ett annat verktyg som barnen möter på vår förskola. Vi utbildar oss o TAKK och vi lär nya tecken tillsammans med barnen genom teckenspråkslexikon och Widget online.

Vi ska inspirera mycket med skriften då det är en väg in i barnets läsande. Vi uppmuntrar och ser till att skriften blir en levande del av barnens vardag.

Läsa böcker är A och O för barns språk och skriftutveckling. Detta ska ske varje dag i olika sammanhang. Vi har även riktad högläsning och boksamtal.

Kritiskt tänkande och källkritik är en viktig del i det samhälle vi lever i. Vad är sant? varför är det så? Öppna frågor som utmanar barnens tankar.

Teater, sång, rim och ramsor och andra ordlekar ska det finnas mycket av.

Vad ska göras?

  • Högläsning och boksamtal

  • Ge barnen inspiration kring att våga och kunna berätta, uttrycka sig och utöka sitt ordförråd.

  • Ha skriften som en naturlig del av lärandet på förskolan.

  • Barnen får TAKK som inspiration och verktyg.

  • Källkritiskt granskande- Ifrågasätta om allt man läser och ser är sant.

  • Teater, sånger, rim och ramsor ska vara en stor del av barnens vardag.

  • Använda både digitala hjälpmedel, pennor, böcker, lek, etc.

Hur genomför vi det?

  • Högläsning och boksamtal ska vara väl inplanerat när det utförs. Bok väljs utefter vad barnen behöver eller är intresserade av. Boksamtalet frågor och struktur utgår från skolverkets underlag.
  • Att barnen vill och vågar berätta sker genom att vi pedagoger är närvarande och lyssnar på barnen, på riktigt. När vi lyssnar och ställer öppna frågor bygger barnen upp sitt ordförråd. Låta barnen ge uttryck för sina tankar och idéer och låta barnen testa dessa idéer ger en stark självkänsla.
  • Skriften ska finnas med från det att barnen börjar hos oss. Det ska vara en naturlig del av barnens vardag och vi ska uppmuntra och inspirera. Läslappar finns där barnen till en början skriver nära och kära ord.
    Vi ska förstå och veta vart barnen befinner sig i sin skrivutveckling för att kunna utmana vidare. Att skriva sig in i läsandet är en härlig resa för både oss och barnen att ta del av. Barnen skriver på sitt sätt och stöttas bit för bit in i läsandet.
    Först skriver barnen av vad vi skriver och då visar vi alltid med gemener (små bokstäver). Senare börjar barnen själva ljuda fram ordet och det är en fantastisk upptäck både för barnen och oss pedagoger.
    Vi pedagoger ska se till att barnen förstår vad de har skriften till och att de använder den i leken, temaarbetet, till meddelanden mm. Det gör vi genom att alltid ha skrivmaterial på flera ställen framme och sitta med barnen när de har skrivlust. 
  • Pedagogerna på vår förskola använder TAKK och letar upp och lär sig nya tecken tillsammans med barnen när det behövs.
  • Källkritiskt granskande sker när vi ställer öppna frågor. Vad hände här? Varför då? Är det på riktigt? 
    Frågor som uppmanar barnen till att tänka och fundera gör att de reflekterar över vad som är sant eller vad som är på riktigt.
  • På vårt Språktorg får barnen varje vecka uppleva teater och kan komma dit för läsning av böcker eller hämta nya böcker till sin hemvist. Vid våra samlingar och under temaarbetet ingår också teater samt musik, sånger, ordlekar mm 

Läroplanskopplingar

självständighet och tillit till sin egen förmåga,

förmåga att fungera enskilt och i grupp, samarbeta, hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter samt att ta ansvar för gemensamma regler,

ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra i olika sammanhang och med skilda syften,

intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och hur de används för att förmedla budskap,

intresse för berättelser, bilder och texter i olika medier, såväl digitala som andra, samt sin förmåga att använda sig av, tolka, ifrågasätta och samtala om dessa,

både det svenska språket och sitt modersmål, om barnet har ett annat modersmål än svenska,

fantasi och föreställningsförmåga,

både det svenska språket och det egna nationella minoritetsspråket, om barnet tillhör en nationell minoritet,

svenskt teckenspråk, om barnet har hörselnedsättning, är dövt eller av andra skäl har behov av teckenspråk,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback