Ämnen:
Bild, Svenska, NO (år 1-3)
·
Årskurs:
1
Vi ska arbeta med årstiden vinter och du kommer får möta olika djur i den Svenska naturen och hur de lever om vintern. Vi kommer att arbeta med att skriva faktatexter och måla bilder till texten vi skapat.
Kullingsbergsskolan, Alingsås · Senast uppdaterad: 27 januari 2024
Syfte (5)
förmåga att kommunicera med bilder för att uttrycka budskap,
förmåga att anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,
kunskaper om biologins begrepp och förklaringsmodeller för att beskriva och förklara samband i naturen och människokroppen,
förmåga att använda biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör miljö och hälsa, och
förmåga att genomföra systematiska undersökningar i biologi.
Centralt innehåll (10)
Gemensamt och enskilt skrivande. Strategier för att skriva ord, meningar och olika typer av texter med anpassning till deras uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord och bild samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.
Handstil och att skriva med digitala verktyg.
Att lyssna aktivt och återberätta viktiga delar av ett innehåll.
Sakprosatexter för barn. Beskrivande, förklarande och instruerande texter och hur deras innehåll kan organiseras.
Texter som kombinerar ord och bild samt texter i digitala miljöer för barn.
Ord och begrepp för att på ett varierat sätt uttrycka känslor, kunskaper och åsikter.
Årstidsväxlingar i naturen. Några djurs och växters livscykler och anpassningar till olika livsmiljöer och årstider.
Djur, växter och svampar i närmiljön, hur de kan grupperas samt namn på några vanligt förekommande arter.
Enkla fältstudier, observationer och experiment. Utförande och dokumentation av undersökningarna med ord, bilder och digitala verktyg.
Sortering och gruppering av växter och djur samt namn på några vanligt förekommande arter.
Kriterier (2)
Eleven läser meningar i enkla, bekanta och elevnära texter genom att använda ljudningsstrategi och helordsläsning på ett delvis fungerande sätt. Eleven återger och kommenterar någon del av innehållet och visar begynnande läsförståelse. Med stöd av bilder eller frågor uppmärksammar eleven när det uppstår problem med läsningen av ord eller med förståelse av sammanhanget och prövar då att läsa om och korrigera sig själv. I samtal om texter som eleven lyssnat till för eleven enkla resonemang om texternas tydligt framträdande innehåll och jämför detta med egna erfarenheter.
Eleven visar grundläggande kunskaper om natur, kropp och hälsa, kraft och rörelse samt material och ämnen. Utifrån egna upplevelser och utforskande av närmiljön beskriver eleven enkla naturvetenskapliga samband i naturen och människokroppen. Utifrån tydliga instruktioner utför eleven enkla fältstudier, observationer och experiment.
Innehåller inga matriser