Ämnen:
Bild
·
Årskurs:
F
Arbetet kommer inledas med att vi presenterat vem Astrid Lindgren var och om hennes karaktärer. Vidare kommer vi att arbeta praktiskt genom ett rullande schema. Detta kommer vara förkunskaper inför en kommande revy.
Björndammens skola F-6, Partille · Senast uppdaterad: 26 april 2024
Astrid Lindgren: Projekt
Beskrivning:
Vi inleder ett par veckor framåt med att lära känna och bekanta oss med olika karaktärer ur Astrid Lindgrens värld. Vi kör ett rullande schema där en grupp fokuserar på att läsa en bok, en grupp skapar och en grupp fokuserar på lek och spel Vi kommer även att diskutera olika dilemman som vi möter på vägen, exempelvis kring normer och värden, diskussioner om vad som innebär med ett barnhem, vem får bo i ett barnhem? Är det skillnad på ett människovärde när alla har olika förutsättningar. Detta är bara ett exempel men vi kommer berör olika värdegrundsfrågor som berör allas olikheter men att det är viktigt att betona att alla är lika mycket värda. Vi kommer även att läsa böcker samt se på film för att få all förkunskap som kan behövas inför en kommande revy.
Syftet:
Vi såg på fritidshemmet att många av de yngre eleverna inte kommit i kontakt med författaren Astrid Lindgrens verk. En person som skrivit många kända barnböcker och kämpade för barnens rättigheter. I kapitel 2 i vår läroplan ska eleverna få kunskaper om samt insikt i det svenska, nordiska och västerländska kulturarvet. Där av kommer vi att arbeta med Astrid Lindgren under några månader för att berika eleverna med hennes kultur och historiska sagor.
Mål:
I detta projektet kommer eleverna att bekanta sig med stora delar av fritidshemmets centrala mål. “Samtala, lyssna, ställa frågor samt framföra egna tankar, åsikter och argument om olika områden, till exempel etiska frågor och vardagliga händelser". Samtala om olika typer av texter. Digitala verktyg. Ord och begrepp som uttrycker behov, känslor, kunskaper och åsikter. "Hur ord och yttrande kan uppfattas av och påverka en själv och andra.” (Skolverket, 2022). Skapande och estetiska uttrycksformer som lek, bild, musik, dans och drama. Olika material, redskap och tekniker för att skapa och uttrycka sig. "Tolka och samtala om olika estetiska uttryck” (Skolverket, 2022).
Upplägg:
Måndagar kommer innebära att vi presenterar en ny karaktär och läser en kort beskrivning om karaktären. Eleverna kommer sedan i grupper om 3 köra ett rullande schema med 20 minuters intervaller. En grupp kommer fokusera på skapandet, en grupp kring måleri/ samt en grupp kommer spela ett spel / ha diskussioner. Mer specifikt presenteras i vecka för vecka nedan.
Onsdagar kommer en grupp att läsa en bok om Astrid Lindgren för att berika sig med ord och begrepp samt få en större förståelse kring karaktären. Vi stannar upp på olika ord, se vad eleverna redan kan eller att de lär sig ett nytt ord.
Torsdag / Fredag: Vi kommer att titta på en kort film / serie om veckans karaktär för att knyta ihop säcken och att eleverna ska kunna ges en visuell upplevelse genom film.
Borgens fritidshem: Vi åldersanpassade upplägget med att låta de äldre eleverna forska och ta reda på fakta om Astrid Lindgren och fördjupa sig kring några av hennes karaktärer och ta reda på fakta om Astrid Lindgrens liv. De yngre eleverna för att höra berättelser och lära känna karaktärerna genom olika praktiska övningar som kommer att presenteras nedan.
Eleverna kommer att måla de karaktärer de vill forska kring och skriver kända citat.
Borgens fritids kommer börja forska om Astrid Lindgren. Inleda med att lyssna på en berättelse på Polylino om Astrid Lindgrens uppväxt. Eleverna kan gå till biblioteket ( det finns en bok om Astrid Lindgrens verk) och läsa. Eleverna på Borgen kommer få tillgång till datorer i sin undersöknings period. De kommer sedan att få synliggöra sin forskning och presentera under en kommande revy.
Samverkan skola och fritids: Tanken är att i förskoleklass kommer vi under måndagar läsa ur Astrid Lindgrens böcker och använda oss av en begreppsmetod som är framtagen av Leonard Nelson, vi kommer även välja ut sånger som kommer övas in. År 1 ska sjunga sånger kopplat till Astrid Lindgren och läsa böcker där man kan lära sig och de olika karaktärerna och prata om karaktärerna.
Del 2 REVY
Vi får dela upp eleverna i grupper.
Drama
Musik
Dans
Forskning
Scengrupp
Konferencier
Utställning
Sketcher:
Ronja
Emil
Pippi
Sjörövarfabbe
Madicken
Karlsson
Sånger:
Karlsson på taket: Världens bästa Karlsson
Emil: Hujedamej och opp och ner
Pippi: Mix pippi Sjörövarfabbe och pippi sången
Ronja Rövardotter: Vargsång
Rasmus på Luffen sången- Luffarvisan.
Karaktärer:
Pippi
Emil
Karlsson på taket
Ronja
Rasmus på luffen
Upplägget för revyn:
Pedagogerna hälsar alla välkomna. ( skriver välkomsttal)
Inledning: Musik från mio min mio börjar spelas i högtalarna. Konferenciererna kommer in och presenter in första akten som handlar om Astrid Lindgren och hennes verk ( något som Borgen arbetat med).
Konferenciererna kommer in igen och säger att vi har fördjupat oss i 5 olika karaktärerna elever kommer in och ser ut som respektive karaktär och säger sitt citat.
Vi sjunger sånger.
konferenciererna står vid kanten av sidan och håller upp en skylt. Där kar
Karlsson – den lille mannen med propeller på ryggen – är en av de Astrid figurer som gjort sig mest välkänd genom ett citat. Alla känner vi nog en man lik Karlsson: ”Jag är en vacker och genomklok och lagom tjock man i mina bästa år,” med åsikten: ”Smälla ska det göra och roligt vill jag ha, annars är jag inte me’!”
Avsluta med en gemensam sång: ( karlsson på taket låten).
Ronja ska ge sig ut i Mattisskogen för första gången.
Akta dig för vildvittror, grådvärgar och Borkarövare.
Hur vet jag vilka som är vildvittror, grådvärgar och Borkarövare?
Det märker du.
Ja dåså.
Och så aktar du dig för att gå vilse i skogen
Vad gör jag om jag går vilse i skogen?
Leta reda på rätta stigen
Ah dåså
Och så aktar du dig från att ramla i älven.
Vad gör jag om jag ramlar i älven?
Simmar
Ja dåså.
Och så aktar du dig för helvetesgapet.
Vad gör jag om jag ramlar i helvetesgapet?
Ja, då gör du inget mer.
Rasmus på Luffen!
Du Oskar, vet du vad jag drömde i natt?
Näääe vadå?
Jag drömde att jag hade en katt.
Haha du drömde inatt hatt du hade en katt?
Det går ju på rim, jag tror du diktar.
Min katt vet du vad han åt?
Sorkar hoppas jag
Näääe han åt bara sill och potäter
haha kattungar äter inte sill och potäter.
Min gjorde det.
Avsluta med en gemensam sång:
Slottet, Borgen, världens bästa fritids
Slottet Borgen, världens bästa fritiiiids
Slottet Borgen, har jobbar med Astrid Lindgren nu är det slut så vi säger tack och hej.
och tacktal till alla berörda.
Citat från karaktärerna
Karlsson på taket
Jag är en vacker och genomklok och lagom tjock man i mina bästa år.”
Pippi Långstrump
Det är ingen ordning på allting och man hittar inte vartenda dugg
Ronja rövardotter
Livet är en sak som man måste vara rädd om, förstår du inte det?"
Emil i Lönneberga
Hyss hittar man inte på, di bare blir. Och att det är ett hyss, det vet man inte förrän efteråt.
Rasmus på luffen
""Man har ju alla åldrar inne i sig. Ibland tittar den ena fram, ibland den andra."