Björnflokans förskola, Borås Förskola · Senast uppdaterad: 28 oktober 2024
Under höstterminen 2024 kommer vi att fortsatt arbeta med Mitt Borås, med fokus på Teknik, vi vill att barnen ska få utveckla förmåga att upptäcka teknik i vardagen.
· Vad ska barnen tillägna sig för lärande? (ert kunskapsmål)
Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla förmåga att upptäcka och utforska teknik i vardagen.
Af-fråga:
Hur tar vi pedagoger tillvara på vardagstekniken i samtal med barnen under måltidssituationerna?
· Vilka förväntade effekter vill vi se? (kortsiktiga och långsiktiga). Tänk på att era förväntade effekter ska vara så konkreta, mätbara och utvärderingsbara som möjligt.
· Barnen får en förståelse för begreppet teknik.
· Att barnen vågar prova på och problematisera teknik i vardagen.
· Att barnen själva benämner teknik som de upptäcker i vardagen.
Pedagoger samtalar tillsammans med barnen vid måltidssituationerna genom att vi benämner tekniska vardagliga objekt.
Pedagoger konkret pekar ut och samtalar om vardags teknik i våra måltidssituationer.
· Vilken litteratur och forskning kan vi ta stöd i? Vad säger den?
Björklund 2022 menar att teknik är så mycket mer än uppfinningar. Definitionen av teknik som även inkluderar processen bakom den tekniska lösningen. Men det är också viktigt att tekniska artefakten sätts i sammanhang, hon menar vidare att teknik inte bara är förenligt med den tekniska artefakten utan att teknik också handlar om system och hur många olika delar hänger samman.
Lagerholm 2018 lyfter viktiga faktorer som att fånga och bejaka barnens egen fantasi och olika förslag på lösningar. Barnen bör styra mycket själva och de vuxna ska finnas till hands. Vuxenrollen är främst att uppmuntra barnen att själva finna lösningar och stärka deras självförtroende. Klimatet ska vara mycket tillåtande och barnen ska tas på allvar. De ska aldrig få höra ”det går inte”, utan vi utgår från att allt måste testas, så länge det inte är farligt för någon. (Teknik i förskolan konstruktion och design av dockhus).
Genom att bege sig utanför förskolans grindar kan vi komma i kontakt med det omgivande samhället och de olika tekniska artefakter som finns där. Här kan vi som pedagoger välja att synliggöra just de tekniska aspekterna inom olika områden för barnen. Det kan vara stora system, så som kollektivtrafiken, som innehåller många olika delar och tekniska lösningar och det kan vara mindre, mer vardagliga tekniska lösningar som till exempel olika takkonstruktioner eller dörrar. Genom att gå på spaning tillsammans med barnen kan sätta igång ett utforskande och väcka intressen hos dem som vi sedan kan fördjupa oss i och lära oss mer av (Björklund 2022- Teknik i förskolans närmiljö).
Genom högläsningen kommer barnen ges möjlighet till att själva söka efter tekniken i bilderna. Barnen kanske kan hitta tekniska lösningar i böckerna som vi läser?
· Vad i Borås Stads plattformar kan vi ta stöd i?
Naturvetenskap och teknikplattformen.
· Vilken undervisning ska ske inomhus/utomhus?
Samma undervisning kommer att ske både inomhus som utomhus, men vid olika tillfällen.
· Vilka estetiska uttrycksformer planerar vi att använda oss av?
Skapande, bild och sång.
· Vilka digitala verktyg ska vi använda oss av? Hur tänker vi att de kan vara ett komplement till den analoga undervisningen?
Vi kommer att introducera olika digitala verktyg i perioder kopplat till projektets aktiviteter.
· Hur ger vi barnen inflytande och förutsättningar att vara delaktiga i sin utbildning?
Genom att ta tillvara på barnens intressen och åsikter, omsätter i praktiken och låta barnen vara med att fatta beslut. Barnen vet om att projektet styrs av dem.
· Hur synliggör vi för barnen att de har inflytande?
Genom att skriva ner barnens tankar och idéer för att sätta upp på vår processvägg, och synliggöra dessa genom att barnen själva får vara delaktiga i sin dokumentation och att vi tillsammans med barnen diskuterar och reflekterar om teknik i vardagen.
· Hur synliggör vi förskolans gemensamma, övergripande målområden i vår planering?
Vi kommer aktivt planera aktiviteter utifrån förskolans gemensamma målområden gällande språk och kommunikation. Arbetslagen ger varje barn förutsättningar att utveckla ett nyanserat talspråk och ordförråd, samt berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera i olika sammanhang och med skilda syften.
· Hur kommer vi dokumentera? (Observationer, penna, papper, ljud, film, bild).
Observationer genom film och bild.
· VEM ansvarar för VAD?
Arbetslaget ansvarar för planering och dokumentation av aktiviteter kopplat till projekt. Arbetslaget följer sedan upp genom reflektioner och analyser i duo.
Innehåller inga läroplanspunkter
Innehåller inga matriser
Innehåller inga uppgifter