Ämnen:
Geografi, Historia, Samhällskunskap, Religionskunskap
·
Årskurs:
4
Vi kommer att arbeta med boken Puls SO 4 detta läsår. Bokens kapitel är fördelade mellan de fyra SO-ämnena (religion, samhällskunskap, geografi och historia). På höstterminen kommer vi att arbeta med religion, samhällskunskap och geografi. På vårterminen kommer vi att arbeta med historia.
Ornäs skola, Borlänge · Senast uppdaterad: 20 augusti 2024
Centralt innehåll (25)
Jordens naturresurser, till exempel vatten, odlingsmark, skogar och mineraler. Var på jorden olika naturresurser finns och hur människors användning av resurserna påverkar landskapet och människans livsmiljöer.
Klimat- och vegetationszoner samt på vilka sätt klimatet påverkar människans livsmiljöer.
Utmärkande drag för några natur- och kulturlandskap i Sverige, Europa och världen.
Namn och läge på geografiska objekt i Sverige, Europa och världen. Ett urval av hav, sjöar, floder, berg, öknar, regioner, länder och städer.
Hur val och prioriteringar på individ- och samhällsnivå kan påverka miljön och främja hållbar utveckling.
Några grundläggande orsaker till och konsekvenser av fattigdom och ohälsa, till exempel bristande tillgång till utbildning, hälsovård och vatten. Arbete för att förbättra människors levnadsvillkor, till exempel genom Förenta Nationerna (FN).
Digitala och analoga kartor och deras uppbyggnad med gradnät, färger, symboler och skala. Topografiska och tematiska kartor.
Beskrivningar och enkla analyser av platser och regioner med hjälp av kartor och andra geografiska källor, metoder, verktyg och begrepp.
Nordens kulturmöten med andra delar av världen genom vikingars resor och medeltidens handelssystem.
Statsbildning och kristendomens etablerande i Norden samt konsekvenser av dessa förändringar.
Likheter och skillnader i levnadsvillkor för barn, kvinnor och män under tidsperioden.
Vad historiska källor är, till exempel arkeologiska fynd, texter, muntliga berättelser och digitalt material, och hur de kan användas för att ge kunskaper om det förflutna.
Historiebruk kopplat till tidsperioden, till exempel hur vikingar framställs i populärkulturen.
Religionens betydelse i människors liv och människors olika sätt att uttrycka sin religiositet.
Likheter och skillnader mellan och inom några religioner.
Begreppen religion och livsåskådning.
Kristendomens betydelse för värderingar och kultur i det svenska samhället förr och nu.
Människors religiösa och livsåskådningsmässiga tillhörigheter i Sverige i dag samt hur detta har förändrats över tid.
Samtal om och reflektion över vardagliga moraliska frågor utifrån elevernas egna argument och olika religiösa tolkningar. Sådana frågor kan till exempel handla om ansvar, utanförskap, kränkningar, jämställdhet och sexualitet.
Samtal om och reflektion över livsfrågor utifrån elevernas egna tankar och olika religiösa tolkningar. Sådana frågor kan till exempel handla om vad som är viktigt i livet och olika föreställningar om vad som händer efter döden.
Sociala roller och normer i olika sammanhang, till exempel inom familjen och i vänskapsrelationer. Könsroller, jämställdhet och sexualitet.
Sociala skyddsnät för barn i olika livssituationer, i skolan och i samhället.
Exempel på skilda ekonomiska och sociala villkor för barn, i Sverige och i olika delar av världen.
Vad demokrati är och hur demokratiska beslut fattas. Hur individer och grupper kan påverka beslut, genom att rösta i allmänna val och till exempel genom elevråd i skolan eller genom att skapa opinion i sociala medier.
De mänskliga rättigheterna och deras betydelse, inklusive barnets rättigheter i enlighet med barnkonventionen. Principen om likabehandling, inklusive skydd mot diskriminering.
Innehåller inga matriser
Innehåller inga uppgifter