Kurser:
MALMAL01
Grundkurs i matlagning där ni tar de första stegen mot målet på examensdagen i åk 3 för att bli professionella matlagare i varm- eller kallkök.
Hushagsgymnasiet, Borlänge · Senast uppdaterad: 11 december 2024
Syfte (9)
Förmåga att planera och organisera matlagning inom olika verksamhetsområden.
Förmåga att tillaga välsmakande och estetiskt tilltalande anrättningar utifrån trend och tradition samt att använda och vårda redskap, maskiner och annan utrustning.
Kunskaper om ekonomiska konsekvenser vid val och inköp av råvaror samt vid tillagning och förvaring.
Kunskaper om näringslära vid matlagning.
Förmåga att utforma recept och menyer för olika verksamheter.
Förmåga att arbeta på ett hygieniskt, ergonomiskt och säkert sätt.
Kunskaper om lagar och andra bestämmelser om hygien, arbetsmiljö och säkerhet.
Förmåga att utvärdera utfört sitt arbete och resultat.
Förmåga att samarbeta och kommunicera med andra.
Centralt innehåll (8)
Grundläggande matlagning och matlagningsmetoder.
Kalla och varma maträtter.
Kökets redskap, maskiner och annan utrustning. Hur de används och hanteras på ett säkert sätt.
Grunderna i identifiering, behandling och hantering av råvaror samt smakmässiga och ekonomiska konsekvenser av hur råvaror behandlas och förvaras.
Hygien och dagliga hygienrutiner, till exempel rengöring av lokaler och utrustning.
Ergonomi i det egna arbetet samt ergonomiska riskfaktorer.
Arbetsmiljö och säkerhet samt lagar och andra bestämmelser som gäller inom området, till exempel livsmedelslagen.
Grundläggande kommunikation för arbete i kök.
Kriterier (8)
Eleven planerar och organiserar efter samråd med handledare matlagning. Eleven tillagar metodiskt, hantverksmässigt och efter samråd med handledare maträtter med god kvalitet när det gäller smak och utseende. I arbetet använder eleven med mycket gott handlag vanliga grundläggande metoder, redskap, maskiner och annan utrustning som är lämplig för uppgiften. I arbetet redogör eleven utförligt och nyanserat för ekonomiska konsekvenser vid val av råvaror samt för deras hantering och förvaring.
Eleven planerar och organiserar efter samråd med handledare matlagning. Eleven tillagar metodiskt, hantverksmässigt och efter samråd med handledare maträtter med tillfredsställande kvalitet när det gäller smak och utseende. I arbetet använder eleven med gott handlag vanliga grundläggande metoder, redskap, maskiner och annan utrustning som är lämplig för uppgiften. I arbetet redogör eleven utförligt för ekonomiska konsekvenser vid val av råvaror samt för deras hantering och förvaring.
Eleven planerar och organiserar i samråd med handledare matlagning. Eleven tillagar metodiskt, hantverksmässigt och i samråd med handledare maträtter med tillfredsställande kvalitet när det gäller smak och utseende. I arbetet använder eleven med visst handlag vanliga grundläggande metoder, redskap, maskiner och annan utrustning som är lämpliga för uppgiften. I arbetet redogör eleven översiktligt för ekonomiska konsekvenser vid val av råvaror samt för deras hantering och förvaring.
Eleven arbetar på ett hygieniskt, ergonomiskt och säkert sätt samt motiverar utförligt arbetssättet utifrån lagar och andra bestämmelser om hygien, arbetsmiljö och säkerhet.
Eleven arbetar på ett hygieniskt, ergonomiskt och säkert sätt samt motiverar översiktligt arbetssättet utifrån lagar och andra bestämmelser om hygien, arbetsmiljö och säkerhet.
Eleven arbetar på ett hygieniskt, ergonomiskt och säkert sätt samt motiverar översiktligt arbetssättet utifrån lagar och andra bestämmelser om hygien, arbetsmiljö och säkerhet.
Eleven samarbetar och kommunicerar med viss säkerhet med andra. När eleven samråder med handledare bedömer hon eller han med viss säkerhet den egna förmågan och situationens krav.
Eleven samarbetar och kommunicerar med viss säkerhet med andra. När eleven samråder med handledare bedömer hon eller han med viss säkerhet den egna förmågan och situationens krav.
Innehåller inga matriser
Innehåller inga uppgifter