Vad är ett väsen? Vad trodde man på förr och vad tror och vet vi idag? Följ med på en introduktion och spännande resa om myter och väsen.
Ekebyhovskolan, Ekerö · Senast uppdaterad: 22 oktober 2024
Läroplanskopplingar
Syfte (2)
förmåga att skapa bilder med olika tekniker, verktyg och material,
förmåga att formulera sig och kommunicera i tal och skrift, urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer,
Centralt innehåll (6)
Teckning, måleri, modellering och konstruktion.
Språkliga strukturer och normer. Grundläggande skrivregler, med gemener och versaler, de vanligaste skiljetecknen samt stavning av vanligt förekommande ord i elevnära texter.
Muntliga presentationer och muntligt berättande. Föremål, bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel som kan stödja presentationer.
Skönlitteratur för barn från olika tider och skilda delar av världen. Sånger, muntligt berättande, bilderböcker, kapitelböcker, lyrik, dramatik, sagor och myter. Texter som belyser människors upplevelser och erfarenheter.
Några skönlitterärt betydelsefulla barnboksförfattare och illustratörer.
Berättelser i antik och nordisk mytologi samt i samisk religion.
Kriterier (1)
Eleven läser meningar i enkla, bekanta och elevnära texter genom att använda ljudningsstrategi och helordsläsning på ett delvis fungerande sätt. Eleven återger och kommenterar någon del av innehållet och visar begynnande läsförståelse. Med stöd av bilder eller frågor uppmärksammar eleven när det uppstår problem med läsningen av ord eller med förståelse av sammanhanget och prövar då att läsa om och korrigera sig själv. I samtal om texter som eleven lyssnat till för eleven enkla resonemang om texternas tydligt framträdande innehåll och jämför detta med egna erfarenheter.