Ämnen:
Svenska som andraspråk, Svenska, Teknik, NO (år 1-3), SO (år 1-3)
·
Årskurs:
F - 3
Delfinskolan, Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 21 juni 2018
Vi behöver kunskap i många områden för att skaffa oss en allmänbildning. Med de korta mikrolektionerna lockar vi fram en känsla och en insikt att "Kunskap är coolt" som grundaren Micke Hermansson säger.
Syftet med GOTW är att ta till vara, väcka och underhålla elevernas nyfikenhet och lust att lära.
Från klurig gåta till fakta - kunskap som roar!
Under läsåret ska vi:
ta del av mikrolektioner inom flera av skolans ämnen. De kan handla om historiska personer, platser, byggnader och begrepp. De kan handla om händelser som påverkat och påverkar oss, platser i världen och mycket mer och dessa ämnen kan kopplas till det centrala innehållet i de olika ämnena.
Under själva mikrolektionerna arbetar vi främst med dessa förmågor:
Målet är att eleverna ska ha goda förutsättningar att utveckla även de övriga förmågorna utifrån den kunskap de får under mikrolektionerna:
Läraren kommer att berätta med stöd av bilder och/eller film samt text, om en person, ett begrepp, en händelse eller en plats (en "Grej") Eleverna antecknar i sin anteckningsbok med stödord och liten bild (ledtråd, rubrik, datum, basfakta; när, var, varför) Arbetet dokumenteras även på vår GOTW-vägg i klassrummet på och runt om en stor karta. Eleverna har den stående läxan att varje gång berätta om "grejen" hemma för repetition och för att befästa sina kunskaper.
Mycket vikt läggs vid vad eleverna själva uppmärksammar och intresserar sig för, de har även möjlighet att lämna förslag på ämnen i en förslagslåda. På sikt finns även möjlighet för eleverna att hålla i egna GOTW.
Mikrolektionerna bedöms inte, men dessa bidrar till att flera av skolans ämnen kan kopplas ihop i ett nätverk, där elevernas analysförmåga, förmåga till att hantera information, kommunikation, förmåga till att förstå begrepp utvecklas. Dessa förmågor bedöms i respektive ämne.
Läroplan (3)
kan använda kunskaper från de naturvetenskapliga, tekniska, samhällsvetenskapliga, humanistiska och estetiska kunskapsområdena för vidare studier, i samhällsliv och vardagsliv,
kan lära, utforska och arbeta både självständigt och tillsammans med andra och känna tillit till sin egen förmåga,
kan använda sig av ett kritiskt tänkande och självständigt formulera ståndpunkter grundade på kunskaper och etiska överväganden,
Innehåller inga matriser
Innehåller inga uppgifter