Ämnen:
Svenska, Svenska som andraspråk
·
Årskurs:
9
Ekdalaskolan 7-9, Härryda · Senast uppdaterad: 23 januari 2018
Nu kommer vi att läsa en ungdomsbok När hundarna kommer av Jessica Schiefauer. Det är en annorlunda bok som ger upphov till många tankar och funderingar. Boken är delvis baserad på en verklig händelse och ger många möjligheter till tolkning och reflektion både inom texten men även ur ett samhällsperspektiv.
Läsning av boken När hundarna kommer
Samtal i par/grupp/helklass
Skriva läslogg
Skriva krönika
Under momentet kommer du att få träna på din djupläsning och resonera såväl muntligt som skriftligt kring framträdande budskap och hur verket har påverkat dagens samhälle. Du kommer att få pröva att läsa och skriva en ny textgenre, krönika.
Under momentet kommer vi att arbeta med högläsning-gemensam läsning och enskild läsning dels med gemensam läsning av boken Hundarna kommer och vi kommer att arbeta med reciprok undervisning dvs de fyra lässtrategierna. Vi kommer att gå genom textgenren krönika, se exempel och prova tillsammans för att sedan skapa sin egna krönika:
Reciprok undervisning dvs de fyra lässtrategierna.
Läslogg- du kommer kontinuerligt att skriva dina reflektioner kring det du läst i en läslogg i Classroom
Samtal: Du kommer att ingå i en samtalsgrupp i vilken ni diskutera texten utifrån olika frågeställningar, citat, lässtrategierna.
Du kommer att få påverka på vilket sätt du vill läsa boken, uppläst eller läsa själv. Du kommer att kunna påverka vilket ämne du vill skriva om när du ska skriva krönika.
Under momentet ska du visa:
Se matrisen längst ner i dokumentet
Kommer löpande i Calender och på Drive.
Centralt innehåll (5)
Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.
Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från skola och samhällsliv. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte och mottagare. Olika hjälpmedel, till exempel digitala medier och verktyg, för att planera och genomföra muntliga presentationer.
Ord, symboler och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.
Språkets betydelse för att utöva inflytande och för den egna identitetsutvecklingen.
Hur man citerar och gör källhänvisningar, även vid användning av digitala medier.
Kriterier (6)
Genom att göra välutvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll med god koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texter visar eleven mycket god läsförståelse.
Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter och referensramar samt olika livsfrågor och omvärldsfrågor tolka och föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om budskap som är tydligt framträdande och budskap som kan läsas mellan raderna eller är dolda i olika verk.
Sammanställningarna innehåller välutvecklade och nyanserade beskrivningar och förklaringar, välutvecklat ämnesrelaterat språk samt väl fungerande struktur, citat och källhänvisningar.
Eleven kan samtala om och diskutera varierande ämnen genom att ställa frågor och framföra åsikter med välutvecklade och väl underbyggda argument på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt och fördjupar eller breddar dem.
Eleven väljer och använder då väl fungerande språkliga strategier för att förstå och göra sig förstådd.
Eleven drar då väl underbyggda slutsatser om hur verket har påverkats av det historiska och kulturella sammanhang som det har tillkommit i.
Innehåller inga uppgifter