Ämnen:
Biologi, Kemi, Teknik, Geografi, Svenska som andraspråk, Fysik, Svenska
·
Årskurs:
4 - 6
Mörarps skola, Helsingborg · Senast uppdaterad: 25 augusti 2017
Arbetet berör frågor som handlar om vår miljö, ojämlika levnadsvillkor, jordens resurser och vårt ekologiska fotavtryck. Detta arbetsområde sträcker sig i ämnena svenska, geografi, biologi, fysik, kemi och teknik.
Varje vecka kommer vi att lyfta fram aktuella mål som vi fokuserar på just det veckan. Målen kommer att fokuseras på de olika förmågorna, som till exempel: jämföra, lära sig nya begrepp, delta i samtal och diskussioner och se samband.
Centralt innehåll (12)
Människans beroende av och påverkan på naturen och vad detta innebär för en hållbar utveckling. Ekosystemtjänster, till exempel nedbrytning, pollinering och rening av vatten och luft.
Energins oförstörbarhet och flöde, olika typer av energikällor och deras påverkan på miljön samt energianvändningen i samhället.
Materiens kretslopp genom råvarors förädling till produkter, hur de blir avfall som hanteras och sedan återgår till naturen.
Vanliga kemikalier i hemmet och samhället. Deras användning och påverkan på hälsan och miljön samt hur de är märkta och bör hanteras.
Fossila och förnybara bränslen. Deras betydelse för energianvändning och påverkan på klimatet.
Jordens naturresurser, till exempel vatten, odlingsmark, skogar och fossila bränslen. Var på jorden olika resurser finns och vad de används till. Vattnets betydelse, dess fördelning och kretslopp.
Centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi.
Hur val och prioriteringar i vardagen kan påverka miljön och bidra till en hållbar utveckling.
Ojämlika levnadsvillkor i världen, till exempel olika tillgång till utbildning, hälsovård och naturresurser samt några bakomliggande orsaker till detta. Enskilda människors och organisationers arbete för att förbättra människors levnadsvillkor.
Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.
Att argumentera i olika samtalssituationer och beslutsprocesser.
Beskrivande, förklarande, instruerande och argumenterande texter, till exempel faktatexter, arbetsbeskrivningar, reklam och insändare. Texternas innehåll, uppbyggnad och typiska språkliga drag.
Innehåller inga matriser
Innehåller inga uppgifter