Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

4 - 6

Att hålla föredrag - pedagogisk planering i svenska

Axonaskolan, Grundskolor · Senast uppdaterad: 6 november 2017

Under några veckor kommer vi att arbeta med att hålla föredrag i svenska. Vi kommer att beröra förmågan att samtala i form av redovisning. Ditt föredrag ska handla om något som du tycker är intressant och du ska hålla det framför klassen. Under ditt föredrag får du gärna ta med och visa någonting som har med ditt föredrag att göra.

Hålla föredrag 

Pedagogisk planering i svenska

 

Under några veckor kommer vi att arbeta med att hålla föredrag i svenska. Vi kommer att beröra förmågan att samtala i form av redovisning. Ditt föredrag ska handla om något som du tycker är intressant och du ska hålla det framför klassen. Under ditt föredrag får du gärna ta med och visa någonting som har med ditt föredrag att göra.

 

Mål

  • Kunna förbereda din redovisning i form av talkort med stödord, tankekartor eller någon annan form av sammanfattning av det du ska presentera.

  • Kunna samtala kring något som du är intresserad av framför klassen. Ditt föredrag ska ha tydlig inledning, innehåll och avslutning.

  • Kunna anpassa talet, språket och kroppshållningen för att hålla föredrag för klassen.

 

Undervisning

Vi kommer att förbereda våra föredrag på svensklektionerna genom att samla fakta om det som ni ska berätta om och sammanfatta fakta på talkort. Vi kommer också att träna på hur man håller ett kort föredrag för varandra och ge kamratrespons till varandras föredrag.

 

Bedömning

Bedömningen kommer att ske både den muntlig delen (föredraget) och sammanfattningarna på dina talkort.


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från vardag och skola. Stödord, bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel för att planera och genomföra en muntlig presentation. Hur gester och kroppsspråk kan påverka en presentation.

Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel tankekartor och stödord.

Ord, symboler och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Informationssökning i några olika medier och källor, till exempel i uppslagsböcker, genom intervjuer och via sökmotorer på internet.

Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett avgränsat urval av källor och för då enkla resonemang om informationens användbarhet.

Sammanställningarna innehåller enkla beskrivningar, egna formuleringar och viss användning av ämnesspecifika ord och begrepp.

Genom att kombinera text med olika estetiska uttryck så att de samspelar på ett i huvudsak fungerande sätt kan eleven förtydliga, förstärka och levandegöra sina texters budskap.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande inledning, innehåll och avslutning och viss anpassning till syfte och mottagare.

Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett avgränsat urval av källor och för då utvecklade resonemang om informationens användbarhet

Sammanställningarna innehåller utvecklade beskrivningar, egna formuleringar och relativt god användning av ämnesspecifika ord- och begrepp

Genom att kombinera text med olika estetiska uttryck så att de samspelar på ett ändamålsenligt sätt kan eleven förstärka och levandegöra sina texters budskap

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra utvecklade muntliga redogörelser med relativt väl fungerande inledning, innehåll och avslutning och relativt god anpassning till syfte och mottagare

Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett avgränsat urval av källor och för då välutvecklade resonemang om informationens användbarhet.

Sammanställningarna innehåller välutvecklade beskrivningar, egna formuleringar och god användning av ämnesspecifika ord och begrepp.

Genom att kombinera text med olika estetiska uttryck så att de samspelar på ett ändamålsenligt och effektivt sätt kan eleven förtydliga, förstärka och levandegöra sina texters budskap.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra välutvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande inledning, innehåll och avslutning och god anpassning till syfte och mottagare.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback