Ämnen:
Slöjd
·
Årskurs:
7 - 9
Rydebäcksskolan, Helsingborg · Senast uppdaterad: 23 augusti 2017
Vi kommer att arbeta med en teknik som kallas för svepning. Du kommer att få lära dig att böja ett tunt stycke trä (fanér) till en rund form. Vi tillverkar ett lock med ett handtag där du tränar på att kombinera slöjdens olika material.
Du kommer att få lära dig vad det innebär att skapa en form med hjälp av en teknik som kallas svepning. Med den metoden kan du tillverka askar, burkar, brickor eller något annat som innehåller tekniken svepning.
Ditt arbete ska ha ett tillhörande lock. På locket ska du skapa ett handtag. Då kombinerar du detta med slöjdens övriga material. Locket och handtaget ska utgöra ett kraftigt och dominant uttryck på ditt arbete.
Vi kommer att prata om materialen man använder till svep och få en djupare kunskap i dessa material genom gemensamma diskussioner och genom filmer som behandlar olika material.
Du kommer att skapa en bild/skiss av ditt svep. Du ska välja mellan olika metoder att tillverka ovansidan på svepet och undersidan. Vi kommer att prova olika metoder att ytbehandla ditt svep. Du kommer att dokumentera ditt arbete med text och bild under hela arbetsprocessen. När du är klar så lämnar du in en utvärdering av ditt arbete, som innehåller både text, bilder och dina skisser och ritningar.
INSTRUKTIONSFILMER TILL DETTA ARBETSOMRÅDE
Syfte (1)
formge och framställa föremål i olika material med hjälp av lämpliga redskap, verktyg och hantverkstekniker,
Centralt innehåll (8)
Metall, textil och trä, deras kombinationsmöjligheter med varandra och med andra material, till exempel nyproducerade och återanvända material. Hur material kan kombineras med digital teknik.
Två- och tredimensionella skisser, modeller, mönster och arbetsbeskrivningar, såväl med som utan digitala verktyg. Hur de kan läsas, följas och kopplas till matematiska beräkningar.
Arbetsmiljö och ergonomi, till exempel ljudnivå och arbetsställningar.
Slöjdarbetets olika delar: idéutveckling, överväganden, framställning och värdering och hur delarna i arbetsprocessen samverkar och påverkar resultatet.
Dokumentation i ord och bild av arbetsprocessen och resultatet, såväl med som utan digitala verktyg.
Arkitektur, konst och design som inspirationskällor och förebilder vid bearbetning av egna idéer.
Design, konsthantverk, hemslöjd och andra slöjdformer i det offentliga rummet.
Olika material och hur de produceras utifrån ett hållbarhetsperspektiv.
Innehåller inga matriser
Innehåller inga uppgifter