Åldrar:
1 - 3
Ängås förskola, Orust kommun - slutgallrad · Senast uppdaterad: 21 september 2017
På Villekulla händer det spännande saker. Mamma Mu och hennes vän Kråkan kommer att utforska omvärlden tillsammans med barnen genom att väcka barnens nyfikenhet och ge olika uppdrag. Var vi hamnar får framtiden utvisa. Kanske blir det bondgårdens maskiner eller djur som barnen intresserar sig för? Eller kanske biblioteket med alla böcker som lockar mest? Eller vårdcentralen så vi vet hur vi ska plåstra om Mamma Mu när hon får ett sår?
På Villekulla går ett härligt gäng med spralliga och viljestarka ungar, med en ålder som är mellan ett och tre år. Vi är ett nytt arbetslag och just nu håller vi alla på att lära känna varandra stora som små. På Villekulla vill vi med läroplanen som grund utforma en miljö som lockar till lek och lärande. En av de viktigaste grundstenarna för lärande är att man känner sig trygg, därför kommer vi att börja med att lägga mycket tid på att skapa rutiner och struktur, för att ge barnen en förutsägbar dag. Vi kommer också att hitta på en massa skojiga saker tillsammans så lär vi känna varandra ordentligt.
Vi ser att många av barnen är intresserade av fordon men djur, klockor, dockor och böcker lockar också. Barnen tycker om att hämta böcker i bokhyllan och vill gärna att vi läser och pratar om innehållet. Just nu väljer de ofta böcker om stora maskiner, dinosaurier, Mamma Mu eller den gamla sagan om Bockarna Bruse.
Just nu ligger vi i startgroparna för att utforma en ny mötesplats mellan Villekullas och Bullerbyns barn och pedagoger. Det är det stora lekrummet som ligger mellan avdelningarna som ska få nytt liv i. Vi kommer att utforma och utveckla miljön utifrån barnens behov, intressen och lärprocesser med tonvikt på möten och samspel. Även miljön inne på Villekulla kommer att andras, allteftersom barnens intresse växlar så att den lockar till lek och lärande.
"Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att ta hänsyn och leva sig in i andra människor situation samt vilja att hjälpa andra"
Syfte:
Vi vill öka barnens empatiska förmåga och få dem att visa hänsyn till varandra så att det blir en god kamratanda i gruppen.
Målkriterier:
Utveckling pågår när varje barn utvecklar sin förmåga att genom ord, kroppsspråk och handling visa omsorg om varandra.
Målet når vi genom att:
"Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin identitet och känner trygghet i den"
Syfte:
Vi vill ha en trygg och inbjudande atmosfär där barnen trivs med sina kamrater och pedagoger samt har tilltro till den egna förmågan.
Målkriterier:
Utveckling pågår när varje barn utvecklar sin förmåga att känna tillit till sin egen förmåga och utan hjälp genomför enkla uppgifter som att ta bort sin tallrik efter maten
Målet når vi genom att:
"Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar nyanserat talspråk, ordförråd och begrepp samt sin förmåga att leka med ord berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra"
Syfte:
Vi vill att barnen utvecklar sitt intresse för ord och begrepp och utvecklar sitt talspråk.
Målkriterier:
Utveckling pågår när varje barn utvecklar sin förmåga att leka med ord, i tex rim och sång samt att kommunicera i lek och samspel.
Målet når vi genom att:
"Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att uttrycka sina tankar & åsikter och därmed få möjlighet att påverka sin situation"
Syfte
Barnen ska ha möjlighet att genom ord och kroppsspråk påverka sin vardag.
Målkriterier:
Utveckling pågår när varje barn utvecklar sin förmåga att visa vad de tycker och tänker.
Målet når vi genom att:
Mamma Mu och Kråkan utforskar omvärlden
Vi kommer att använda oss mycket av karaktärerna Mamma Mu och Kråkan, från Jujja och Thomas Wieslander och Sven Nordqvists böcker, för att utforska omvärlden tillsammans med barnen. Mamma Mu och Kråkan är ett omaka par där Mamma Mu är väldigt nyfiken på världen och gör som hon vill utan att bry sig om vad andra tycker och tänker, medan Kråkan är raka motsatsen och försöker tala sin vän tillrätta. Detta tycker vi är en bra utgångspunkt för att göra barnen medvetna om att det är bra att vara olika och att man kan om man vill och vågar!
Vårt arbete kommer att genomsyras av vår tilltro till barnen KAN och vi kommer att arbeta med att stärka barnens tillit till den egna förmågan. Vi vill vara medforskande i barnens upptäckande av omvärlden och erbjuda ett lustfyllt lärande. Genom att vara nära barnen och ta del av deras funderingar kan man utmana barnen till utveckling, och genom många gemensamma upplevelser med barnen så hoppas vi på mycket glädje och skratt. Gemensamma upplevelser är också en bra utgångspunkt för samtal som ger språkträning och berikar ordförrådet. Barn lär genom leken och att vara tillsammans och se hur kamraterna gör. Vi kommer att jobba mycket med lekens gyllene regler: samförstånd och turtagning.
Genom att observera barnens lek har vi sett att de har ett stort intresse för fordon, djur, klockor, dockor och böcker. Vi kommer att utgå från barnens intressen och tillföra material och ändra miljön allteftersom barnens intressen växlar. Böcker är en viktig del i utforskandet och tillför både nya kunskaper och ord så biblioteket blir ett naturligt ställe för oss att besöka för att göra nya lärdomar. Vi vill stötta barnen i deras språkutveckling då språket är nyckeln till fortsatt lärande.
Barnen kommer att delas in i olika grupper för att vi bättre ska kunna ta del av deras funderingar och göra aktiviteter som utmanar. Tanken är att Mamma Mu och Kråkan ska vara med på många upptåg på Villekulla. Vi kommer att ha sångsamlingar där det ska sjungas kråksånger och kanske göras en och annan ko-vändning när vi har rörelselek. Mamma Mu och Kråkan kommer även att vara med på våra Hjärtestunder som vi har bland annat för att öka sammanhållningen i gruppen. Vi pratar också om hur man är en bra kompis, hur man kan visa varandra hänsyn och att det är bra att vara olika samt att samarbete lönar sig. Vi kommer att använda oss av olika uttrycksformer, som dans, musik och skapande i olika former.
Att upptäcka omvärlden innebär också att vi kommer att utforska närmiljön som förskolegården och skogen. Vi kommer att gå till biblioteket och hoppas på att det dyker upp något spännande fordon i närheten som vi kan undersöka lite närmare och dokumentera för fortsatt undersökande på avdelningen. Vi kommer att dokumentera genom att fotografera och löpande följa upp barnens intressen och behov på våra reflektioner för att se hur vi kan utmana barnen till ännu mera lek och lärande.
Här får du tankestöd:
Beskriv hur ni utvärderar utifrån målen i den pedagogiska planeringen.
Kom ihåg att ta med barnen och föräldrarna i arbetet.
Verktyg som går att använda är
Kom ihåg att göra barnen delaktiga.
Här kan ni sammanfatta er utvärdering så att den kan läsas av föräldrarna.
Innehåller inga läroplanspunkter
Innehåller inga matriser
Innehåller inga uppgifter