Skolbanken Logo
Skolbanken

Åldrar:

1 - 6

Familjen Barbapapa

Dagbarnvårdare gren 1 Kållered Lindome , Mölndals Stad · Senast uppdaterad: 29 september 2017

Vi har valt att arbeta med Barbapapafamiljen under läsåret 2017/2018. Barbapapafamiljen är en färgglad och brokig skara av olika personligheter med olika intressen och vi tänker, att vii med inspiration från figurerna, ska arbeta med målen i Lpfö 98/10 på ett roligt och intresseväckande sätt. Barnens frågor, funderingar och intressen styr en del av innehållet i temat tillsammans med vår planering.

Presentation av Barbafamiljen:

  • Barbapapa - Han föddes i en trädgård precis som en blomma. Han kan anta vilken form som helst. Med lite fantasi kan han hjälpa till i alla möjliga situationer. Han är omtyckt av alla och han är alltid redo att hjälpa till. Här får vi in olika värderingsövningar, hur man ska vara en bra kompis, hjälpsamhet, allas lika värde , men också färg, former mm.

  • Barbamama  - Hon är Barbapapas följeslagare och tycker om att ta hand om sin familj, laga mat, huset och trädgården, men hon är också bra på att bygga strukturer och reparera saker. Hon är inte rädd för aktion. Hon inspirerar oss att prata om mat och hälsa och att äta mer vegetariskt samt minska matsvinnet. Att värna om sin miljö inne och ute och vara rädd om sina saker, laga om det går samt bygga och skapa. 

  •  Barbafin - Hon månar om sitt utseende och tycker om vackra saker, kläder och smycken. Här kommer vi prata om utseende, genus, att få vara sig själv mm. Vi kommer använda maskeradkläder, hattar,smycken, för att väcka tankar och funderingar. Vi kommer också skapa smycken och vackra saker. 

  • Barbalala - Hon älskar musik och kan spela alla möjliga instrument, men hon gillar också botanik och ekologi. Här kommer vi fokusera på att sjunga, dansa, rytmik, spela rytminstrument och lyssna på musik.

  • Barbaflink - Han är en lysande forskare och kan mycket om kemi och fysik. Han gillar också att uppfinna saker och prova, men det är inte alltid det lyckas! Fysik och kemiexperiment av olika slag. Barnen kommer också att få skapa med olika material och "uppfinna" olika saker. Här kommer vi även använda Blue-bot för programmering och annat inom IKT. 

  • Barbazoo - Han älskar och skyddar djur och natur. Han kan mycket om naturvetenskap och mycket om flora och fauna, men också om klimat och föroreningar. Han kommer vara med oss i skogen och fortsätta Majas arbete med växter i naturen, men också om små och stora djur. Att värna om naturen, sopsortera och kompostera samt hjälpa PelleKan att hålla rent utomhus. Handla miljömärkt och ekologiskt. 

  • Barbastark - Han är en idrottsman och älskar att vinna. Han vet hur viktigt det är att röra på sig och äta rätt. Han tycker också om att leka detektiv och leta spår med sitt förstoringsglas. Här blir det fokus på vår gymnastik Miniröris, men också motorikbanor, rörelsesånger, lekar, både inne och ute. Promenader och lek i på lekplatser och i skogen. Höstspring 3 oktober på Kullen.  Avslappning efter gymnastik och lugna stunder under dagarna. Han får också hjälpa Barbamama med att prata om mat och hälsa, handhygien mm. 

  • Barbaskön  - Han är en konstnär och älskar att skapa saker. Han vet allt om att rita, måla och skulptera. Här blir det skapande med olika material och färger. Vi planerar att ha en liten utställning på biblioteket under våren. 

  • Barbabok  - Hon är intellektuell och älskar att läsa böcker. Hon vet väldigt mycket och vill gärna lära andra. Språkutveckling på olika sätt och fortsättning på bokstäver.  Vi kommer läsa böcker om Barbafamiljen, men också många andra böcker. Berätta sagor med bilder,flanosagor, titta på små filmer och söka kunskap på nätet. Vi kommer besöka biblioteket och gå på teater när det finns möjlighet. Vi kommer också fortsätta med bildstöd och tecken som stöd. 

      Miljöarbete med Grön flagg 

Tema Livsstil och hälsa med fokus på matsvinn, konsumtion och äta vegetariskt. Rörelse, avslappning och sunda kostvanor samt kamratrelationer och känslor. Vi får in de olika områdena genom de olika Barbafigurerna och det vi fokuserar på där. 

       Hygienvecka v 38

Vi deltar i HYFS hygienvecka, som vi brukar, fokuserar på handtvätt, hur vi nyser och snyter oss och håller oss friska på kort och lång sikt. Bamsetidning om kost, tandhälsa och rörelse ingår i materialet, vi använder appen Ellas handtvättsäventyr och skapande verksamhet sker under veckan. 

       Brandtema 

Under oktober repeterar vi brandkunskap med materialet "Ellie och Jonas lär sig om brand" från Räddningsverket. Har brandövning i lokalen och i våra hem.

 

Allt vi gör följer en röd tråd, som vävs in i en väv av kunskap inom alla målområden. 

Planeringen är ett levande dokument, där vi planerar en del, men barnens inflytande, intressen och frågor styr i vilken riktning det blir i slutändan. Aktiviteter kommer tillkomma under året och vi dokumenterar fortlöpande på Unikum. 

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback