Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Geografi

·

Årskurs:

4

Geografi - Sverige

Vänge skola, Uppsala · Senast uppdaterad: 6 december 2017

Nu ska vi lära oss mer om Sverige och om våra natur- och kulturlandskap. Hur har landskapet skapats och vad är påverkat av isen. Vi ska även lära oss att läsa kartan och viktiga geografiska begrepp.

Syfte - Varför?

Undervisningen i ämnet geografi syftar till att eleven ska utveckla sina kunskaper kring geografiska förhållanden, det vill säga allt från namngeografi, vart i norden olika platser ligger och förhåller sig till varandra till hur vår värld formas och förändras genom olika mänskliga aktiviteter och naturliga processer.

 

Centralt innehåll - Vad?

Eleverna kommer börja med att få lära sig hitta i en Atlas. De kommer sedan att få fokusera på namngeografi. De ska lära sig vad Sveriges landskap ligger och vad de heter samt orter, berg, hav och vatten i Sverige. Vidare ska de lära sig om de svenska och nordiska natur och kulturlandskap. Varför det ser ut som det gör på olika platser samt typiska drag för den nordiska naturen och kulturlandskapen och vart vi kan hitta dessa. Eleverna kommer även att arbeta med olika naturresurser vi har i Sverige (vatten, odlingsmark, skogar och malm) Vart de olika tillgångarna finns och vad de används till. Vi kommer även gå igenom varför folk bosätter sig på olika platser, för och nackdelar med olika boplatser.

 

Undervisningens innehåll - Hur?

Vi Vi ska arbeta med olika sorters kartor. Vi kommer att titta på serien Geografens testamente som på ett pedagogiskt och spännande sätt tar upp relevant namngeografi och viktiga geografiska begrepp. Vi kommer att använda delar av böckerna Koll på Sverige samt Geografi 4-6. Vi kommer att presentera våra kunskaper på olika sätt, bland annat genom bloggen.

Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Geografi år 4-6
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter