Ämnen:
Teknik, Biologi, Fysik
·
Årskurs:
6
Olandsskolan, Östhammar · Senast uppdaterad: 23 november 2017
I det här arbetsområdet kommer du att lära dig mer om olika energikällor, t ex hur de fungerar, vilken miljöpåverkan de har t ex vad som menas med växthuseffekten, hur vanliga de är i Sverige. Du kommer lära dig om förnyelsebara och icke-förnyelsebara energikällor. Du kommer också att lära dig mer om energiomvandlingar i din vardag. Du kommer också att lära dig om hur värme sprids, isolering m.m.
Energins oförstörbarhet och flöde, olika typer av energikällor och deras påverkan på miljön samt energianvändning i samhället.
Energiflöden mellan föremål som har olika temperatur. Hur man kan påverka energiflödet, till exempel med hjälp av kläder, termos och husisolering.
Genomgångar
Instuderingsfrågor
Filmer
Diskussioner
Grupparbete om energikällor - muntlig och skriftlig redovisning
Så här kommer dina kunskaper att bedömas
Genom att du deltar i diskussioner
Genom redovisning av grupparbete
Det här ska du kunna:
När du arbetat med "Energi" kan du:
Syfte (4)
använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,
använda kunskaper i fysik för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle,
använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället.
värdera konsekvenser av olika teknikval för individ, samhälle och miljö, och
Centralt innehåll (3)
Människans beroende av och påverkan på naturen och vad detta innebär för en hållbar utveckling. Ekosystemtjänster, till exempel nedbrytning, pollinering och rening av vatten och luft.
Energins oförstörbarhet och flöde, olika typer av energikällor och deras påverkan på miljön samt energianvändningen i samhället.
Olika sätt att hushålla med energi i hemmet.
Kriterier (4)
Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt.
Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt.
Eleven kan också beskriva och ge exempel på energikällor, energianvändning och isolering med viss koppling till energins oförstörbarhet och flöde.
Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang dels kring hur några föremål eller tekniska system i samhället har förändrats över tid och dels kring tekniska lösningars fördelar och nackdelar för individ, samhälle och miljö.
Innehåller inga uppgifter