Ämnen:
Svenska som andraspråk, Svenska
·
Årskurs:
2 - 3
Svenska
Stenbackeskolan, Grundskolor · Senast uppdaterad: 3 oktober 2017
Eleverna fortsätter arbeta med att utveckla sin förmåga att läsa, sin läsförståelse, att stava rätt, skriva olika typer av texter och reflektera kring egna och kamraters arbeten.
Innehåll
Syfte och centralt innehåll (Lgr11)
Undervisningen i ämnet svenska ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper i och om svenska språket. Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sitt tal- och skriftspråk så att de får tilltro till sin språkförmåga och kan uttrycka sig i olika sammanhang och för skilda syften. Det innebär att eleverna genom undervisningen ska ges möjlighet att utveckla språket för att tänka, kommunicera och lära.
Kopplingar till läroplan
-
Sv
Syfte formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
-
Sv
Syfte läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,
-
Sv
Syfte söka information från olika källor och värdera dessa.
-
Sv 1-3
Läsa och skriva Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll.
-
Sv 1-3
Läsa och skriva Enkla former för textbearbetning, till exempel att i efterhand gå igenom sin text och göra förtydliganden.
-
Sv 1-3
Läsa och skriva Språkets struktur med stor och liten bokstav, punkt, frågetecken och utropstecken samt stavningsregler för vanligt förekommande ord i elevnära texter.
-
Sv 1-3
Tala, lyssna och samtala Att lyssna och återberätta i olika samtalssituationer.
-
Sv 1-3
Berättande texter och sakprosatexter Berättande texters budskap, uppbyggnad och innehåll. Hur en berättande text kan organiseras med inledning, händelseförlopp och avslutning samt litterära personbeskrivningar.
Undervisning:
-
Läsning: Några dagar i veckan läser en vuxen högt ur en bok. Vi samtalar om boken. Det gäller både skönlitterära texter och faktatexter. Eleverna lånar böcker på biblioteket för att stimulera läsningen. Skriver vid tillfällen kort presentation av boken och åsikter om den. Varannan vecka har eleverna läsläxa som är anpassad efter deras läsutveckling. Vi lyssnar kontinuerligt på läsningen.
-
Eleverna fortsätter utveckla förmågan att skriva berättelse med inledning, händelse, upplösning och avslutning. De får arbeta med substantiv, verb och adjektiv. Eleverna får reflektera över egna och kamraters arbeten och skriva kamratbedömningar.
- Eleverna arbetar kontinuerligt med stavning, ordkunskap, ämnesspecifika ord och begrepp.
-
Tala och lyssna: På klassrådet samtalar vi om saker som är bra eller behövs förbättras ute eller inne. Eleverna kan också komma med förslag på aktiviteter etc.Vid tillfällen får barnen rösta innan beslut tas. Eleverna får redovisa några arbeten muntligt. De får lära sig strategier för att underlätta redovisning och även att att komplettera med bild, karta m.m. Se även läsning, ovan.
Kunskapskrav åk3 (Lgr11)
Kopplingar till läroplan
-
Sv 3
Eleven kan läsa bekanta och elevnära texter med flyt genom att använda lässtrategier på ett i huvudsak fungerande sätt.
-
Sv 3
Genom att kommentera och återge några för eleven viktiga delar av innehållet på ett enkelt sätt visar eleven grundläggande läsförståelse.
-
Sv 3
Dessutom kan eleven föra enkla resonemang om tydligt framträdande budskap i texterna och relatera detta till egna erfarenheter.
-
Sv 3
Eleven kan skriva enkla texter med läslig handstil och på dator.
-
Sv 3
I texterna kan eleven använda stor bokstav, punkt och frågetecken samt stava ord som eleven själv ofta använder och som är vanligt förekommande i elevnära texter.
-
Sv 3
De berättande texter eleven skriver har tydlig inledning, handling och avslutning.
-
Sv 3
Eleven kan söka information ur någon anvisad källa och återger då grundläggande delar av informationen i enkla former av faktatexter.
-
Sv 3
Texterna innehåller grundläggande ämnesspecifika ord och begrepp som används så att innehållet klart framgår.
-
Sv 3
Genom att kombinera sina texter med bilder kan eleven till viss del förstärka och förtydliga sina budskap.
-
Sv 3
Dessutom kan eleven utifrån givna frågor ge enkla omdömen om sina egna och andras texter samt utifrån respons bearbeta och förtydliga sina texter på ett enkelt sätt.
-
Sv 3
Eleven kan samtala om elevnära frågor och ämnen genom att ställa frågor, ge kommentarer och framföra egna åsikter.
-
Sv 3
När eleven berättar om vardagliga händelser beskriver eleven dem så att innehållet tydligt framgår.
-
Sv 3
Dessutom kan eleven ge och ta enkla muntliga instruktioner.
Bedömning:
-
Du kan läsa med flyt, kan samtala om texten, har läsförståelse (ta reda på vad ord betyder, kan läsa mellan raderna) och kan göra en sammanfattning.
-
Du kan skriva en berättelse utifrån tankekarta med inledning, händelse, upplösning och avslut. Kan till viss del göra t.ex. person- och miljöbeskrivning.
- Du kan söka fakta, skriva tankekarta och en faktatext, kan ange någon källa.
-
Du kan använda stor och liten bokstav, punkt, frågetecken, utropstecken och till viss del talstreck.
- Du kan stava vanliga ord, även med två konsonanter och till viss del ng-,j-,sj- och tj-ljud.
-
Du kan lyssna på dina kamrater och lärare.
-
Du kan berätta/redovisa/ha en åsikt om något du upplevt, läst eller en faktatext du skrivit, inför klassen.
- Du kan reflektera och ge respons på egna och kamraters arbeten och kan använda det i fortsatt arbete.