Klöverstugans förskola, Svedala · Senast uppdaterad: 18 oktober 2017
Sapere-metoden hjälper barnen att genom sina fem sinnen uppleva och lära om mat. Barnen får kunskap i att äta hälsosamt, hur maten tillverkas/odlas, hur den tillreds m.m. Ordförrådet utökas och tilliten till sin egen förmåga stärks.
Pedagogisk planering Fröhuset och Klöverstugans förskolor
Upprättat den 171003 av Lotta Nilsson
Var är vi? (Nuläge/syfte)
Förskolans kock har tillsammans med en pedagog gått ett antal kurser i Måltidspedagogik. Måltidspedagogik är lärandet om och med mat och måltider.
Det är de äldsta barnen på förskolan som arbetar med Måltidspedagogiken i den mening att de har undervisningstillfällen med Sapere-metoden och det är de som bakar med mera tillsammans med förskolans kock.
Vi vill arbeta med detta ämne för att medvetandegöra barnen om matens betydelse för människan samt att måltiderna blir en bra och lärorik stund för alla.
Vart ska vi? (Mål, förmågor, vad vill vi se när vi har arbetat med området?)
Vi vill öka barnens intresse för mat på ett lustfyllt, enkelt och praktiskt sätt. Barnen ska känna trygghet i att våga smaka och kunna lita till sin egen smak. Vi vill att barnen ska känna glädje i att uppleva livsmedel med alla sina sinnen och tycka att det är roligt att använda och äta mat i olika former.
Arbetet innebär också att barnen får uppleva näringslära och vad kroppen behöver för att må bra. Barnen ska också få kunskap i hur olika livsmedel tillverkas eller odlas.
Hur gör vi? (Planera/genomför/dokumentation/reflektion)
Vi använder alla våra sinnen när vi arbetar med Måltidspedagogik. Vi lukta, lyssnar, känner, ser och smakar på olika livsmedel och sen beskriver vi hur vi upplever det vi testat. Låter det olika när man håller för sina öron och tuggar samtidigt? Vilken tycker jag är finast med skal och utan? Med hjälp av kaplastavar får barnen ta ställning till vilken de tycker är finast, godast eller tyngst.
Sapere är en metod som ger barnen utmaningar i att beskriva, våga smaka och lära känna det vi äter i alla dess former. Ordförrådet utökas och de litar till sin egen förmåga och kan uttrycka vad "jag" tycker. Barnen lär känna sina sinnen, de tränar sig i att uttrycka sig och de vågar prova nya livsmedel.
Vi samtalar om var maten kommer ifrån, hur odlas den, har man den hemma, vad är smaklökar?.....Måste man smaka? Nej, absolut inte men vi uppmuntrar barnen till att våga. Vi har sett att genom detta arbete är det fler och fler barn som vågar smaka på det som inte är bekant för dem sen innan. Barnen beskriver smak, lukt, hur det känns, ljud och hur det ser ut och får på så sätt öva förmågan att lita på sitt eget omdöme.
Den pedagogiska måltiden är interaktionen som sker vid matbordet. Även vid matbordet sker undervisningstillfällen där både barn och vuxna är aktiva i samtalen. Här ges tillfälle att i mindre grupp reflektera kring maten men också andra ämnen.
Barnen från avdelningen med de äldsta barnen (Droppen) är med i köket med förskolans kock där de får baka, tillreda grönsaker, safta, göra inläggningar m.m.
Läroplan (2)
utvecklar självständighet och tillit till sin egen förmåga,
utvecklar sin motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för vikten av att värna om sin hälsa och sitt välbefinnande,
Innehåller inga matriser
Innehåller inga uppgifter