Sofiaskolan, Västerås Stad · Senast uppdaterad: 8 oktober 2017
Enligt kursplanen i matematik (Skolverket 2011) ska undervisningen i grundsärskolan, skapa förutsättningar för eleverna att utveckla matematiska förmågor samt använda matematik i vardagen. En av förutsättningarna och grunden för att uppnå det är en god taluppfattning (Unenge, Sandahl och Wyndhamn). För att utveckla och förstå räknandets ide behövs kunskaper som Gelman och Gallister (Kilborn,1989) kallar de fem räkneprinciperna vilket är det vi främst ska arbeta med.
För att eleverna ska ges förutsättningar att förstå och utveckla matematiska förmågor och få en taluppfattning kommer vi att arbeta med olika aktiviteter som relaterar till de fem räkneprinciperna. Nedan följer en kortfattad beskrivning:
· Abstraktionsprincipen innebär att föremål som är väl avgränsade kan räknas.
· Ett-till-ett-principen innebär att ett föremål i en mängd kan bilda par med ett föremål i en annan mängd.
· Principen om godtycklig ordning innebär att när varje föremål i en mängd ska räknas kan det göras från vilket håll som helst. Denna princip hänger nära ihop med antalskonstans som betyder att det alltid är lika många i en mängd oberoende av hur dessa är grupperade.
· Principen om räkneordens ordning innebär att föremålen i en mängd måste räknas upp i en bestämd ordning.
· Antalsprincipen eller kardinaltalsprincipen innebär att varje föremål då det räknas ska paras ihop med ett räkneord och att det sista uppräknade räkneordet anger det totala antalet föremål som räknats (Taluppfattning och tals användning, Skolverket, Gilla matematik).
Genom undervisningen inom ämnesområdet kommunikation ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att
Genom undervisningen inom ämnesområdet verklighetsuppfattning ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att
Undervisningen i kommunikation ska behandla följande centrala innehåll
Samspela, tala och samtala
Undervisningen i verklighetsuppfattning ska behandla följande centrala innehåll
Årskurs 1–9
Grundläggande krav
Fördjupade krav
Innehåller inga läroplanspunkter
Innehåller inga uppgifter