Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska som andraspråk

·

Årskurs:

7 - 9

Läsläxa och bokrecension

Skiljeboskolan, Västerås Stad · Senast uppdaterad: 26 april 2018

Att skriva läslogg är att skriva om sin läsning. Du får chans att reflektera (fundera) över vad du läser och formulera vad du känner och tänker. När du skriver om det du läser blir boken/texten mer som din egen. Att skriva om det du läser kan hjälpa dig att ta in och förstå det du läser bättre. När bokens värld karaktärer, handling och budskap möter ditt liv och dina tankar skapas ny kunskap. Då lär du dig nya saker och du får nya tankar. ”Läsning är för själen vad motion är för kroppen.” Sir Richard Steele ”Att läsa utan att reflektera är som att äta utan matsmältning.” Edmund Burke ”En bok är som en trädgård som kan bäras i fickan.” Arabiskt ordspråk

http://www.ruslania.com/pictures/big/9781000063875.jpgLäsloggsinstruktioner

Du läser ur den bok som du har lånat på biblioteket, lånat av en kompis, eller som du hade hemma. Alla ska ha en bok! 

 

Du har i läxa att läsa minst 30 min per dag. (Ett bra tillfälle att läsa är när du har krupit ner i din säng på kvällen och då läsa 15 min innan du släcker lampan för att sova.) Har du tid att sitta framför datorn och spela spel, uppdatera dig i  sociala medier eller vara ute på youtube, då har du alltid tid för läsning. Lägg undan datorn och ta fram boken! :)

Du svarar på 1 loggfråga i veckan och skriver loggen i V-klass

 

Första tillfället

Rubrik – bokens titel och författarens namn.

Skriv kort vad boken handlar om. När du ska starta ditt loggskrivande vill jag att du ger en kort beskrivning av vad din bok handlar om, så att jag får en förförståelse och lättare kan följa med i dina tankar när du skriver om boken.

Förklara varför du valt boken. (rekommendation från någon, omslaget väckte intresse, texten på baksidan gjorde att jag fastnade för boken? etc.)

 

Varje veckaSkriv alltid veckonummer för den vecka du skriver i läsloggen och vilket sidnummer du är på i boken, (ex. v.42 sid. 54.)  Det blir rubriken för varje veckas läslogg.

Du väljer en av läsloggfrågorna och svarar i ett worddokument som du lämnar in i V-klass under svenska som andra språk.

 

http://users.utu.fi/inorri/Bokpresentation/eva_laser.jpgNär du svarar på frågorna, tänk på att du har en mottagare som ska läsa dina svar, din lärare! Du måste uttrycka dig så att jag förstår hur du tänker.

Bedömning: Läsloggen ingår i bedömning för ämnet svenska som andra språk.

 

 

 

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Bedömningsmatris läsförståelse och boksamtal
Uppgifter
Frågor att svara på:
Bokrecension
Bokrecensioner