Ämnen:
Fysik, Biologi, Kemi
·
Årskurs:
4 - 6
Oxledsskolan F-6, Partille · Senast uppdaterad: 19 november 2017
Det börjar med att du ser mörka moln på himlen. Efter ett litet tag börjar regnet smattra på tak och fönster. Det börjar lätt men öser på, och till slut öser regnet ner! Det är början på ett oväder. Kanske kommer det att åska och blixtra snart. Visst är det konstigt att det kan vara varmt, stilla och soligt ena dagen, och nästa dag vara kallt, blåsigt och regnigt? Varför har vi så olika väder? Vilket väder är det idag?
När du har arbetat med detta område ska du:
Vi kommer att:
* diskutera i grupp
* arbeta enskilt, i par och i grupp med olika uppgifter
* titta på filmer
* praktiska undersökningar i klassrummet
* dokumentera vädret (mäta vädret över tid)
* läsa faktatexter
- Genom att muntligt eller skriftligt svara på frågor som berör lärandemålen om väder.
Syfte (1)
använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället.
Centralt innehåll (4)
Enkla väderfenomen och deras orsaker, till exempel hur vindar uppstår. Hur väder kan observeras med hjälp av mätningar över tid.
Energiflöden mellan föremål som har olika temperatur. Hur man kan påverka energiflödet, till exempel med hjälp av kläder, termos och husisolering.
Enkla systematiska undersökningar. Planering, utförande och utvärdering.
Tolkning och granskning av information med koppling till fysik, till exempel artiklar i tidningar och filmer i digitala medier.
Kriterier (1)
Eleven har grundläggande kunskaper om fysikaliska fenomen och visar det genom att ge exempel på och beskriva dessa med viss användning av fysikens begrepp.
Innehåller inga matriser
Innehåller inga uppgifter