Ämnen:
Matematik
·
Årskurs:
7
Almunge skola, Uppsala · Senast uppdaterad: 20 november 2017
Längd-, vikt- och volymenheter. Vilka är de vanligaste? Hur omvandlar man och vilka likheter och skillnader finns? Förstå innebörden av tid och hastighet.
Prefix - vad betyder de och vad har vi för nytta av att förstå dem? Längd-, vikt- och volymenheter. Vilka är de vanligaste? Hur omvandlar man och vilka likheter och skillnader finns? Förstå innebörden av tid och hastighet.
Efter avsnittet skall eleven kunna:
Vi kommer att arbeta med:
Du bedöms utifrån din utveckling av förmågorna i matematik. I matrisen ser du mer exakt vad det innebär och de olika nivåerna.
Bedömningen görs kontinuerligt under arbetsområdet samt vid ett kunskapstest i slutet av avsnittet.
Centralt innehåll (8)
Talsystemets utveckling från naturliga tal till reella tal. Metoder för beräkningar som använts i olika historiska och kulturella sammanhang.
Tal i potensform. Grundpotensform för att uttrycka små och stora tal samt användning av prefix.
Centrala metoder för beräkningar med tal i bråk- och decimalform vid överslagsräkning, huvudräkning samt vid beräkningar med skriftliga metoder och digital teknik. Metodernas användning i olika situationer.
Rimlighetsbedömning vid uppskattningar och beräkningar i vardagliga och matematiska situationer och inom andra ämnesområden.
Rimlighetsbedömning vid uppskattningar och beräkningar i vardagliga och matematiska situationer och inom andra ämnesområden.
Tabeller, diagram och grafer samt hur de kan tolkas och användas för att beskriva resultat av egna och andras undersökningar, såväl med som utan digitala verktyg. Hur lägesmått och spridningsmått kan användas för bedömning av resultat vid statistiska undersökningar.
Matematisk formulering av frågeställningar utifrån vardagliga situationer och olika ämnesområden.
Enkla matematiska modeller och hur de kan användas i olika situationer.
Innehåller inga uppgifter